Što se čitalo u 2018. godini? (31. prosinca 2018. godine)

Najčitanije stranice u 2018. godini

U 2018. godini, stranice "Konstrukcije stvarnosti" imale su 12 % više jedinstvenih pregleda (unique pageviews, prema Google Analytics) nego u 2017. godini. Dvije najčitanije stranice ove godine su bile:

Google i pretrage koje vode na Konstrukciju stvarnosti

I ove godine kao i prošle, >> Što je sreća je najčitaniji tekst. Razlog tome je dobra pozicija te stranice kad se u Google upiše "što je sreća" - prošle godine se, u prosjeku na 1.7 mjestu rezultata Google pretrage nalazila moja stranica - pojavljivala se dakle ili prva ili druga. Dodatno, na upis "sreća" u Google, moj tekst se u prosjeku pojavljivao na 8.1 mjestu rezultata. Te su pretrage dosta ljudi dovele do Konstrukcije stvarnosti (prema podacima iz Google Search Console).

Najviše je posjeta s pretrage Googlea ove godine došlo od upisa "antonio šiber", a potom "močvarni hibiskus", što objašnjava i veliku čitanost stranice >> Močvarni hibiskus ove godine - moja se stranica u prosjeku pojavljivala na 3.1 mjestu Google rezultata pa su mnogi ljubitelji močvarnog hibiskusa završili kod mene. Veliki broj posjeta došao je i od upisa "petrova gora" (vidi >> Petrova gora), a moja se stranica pojavljivala u prosjeku na 3.7 mjestu Google rezultata. Od ostalih zanimljivijih pretraga koje su rezultirale većim brojem posjeta izdvajam još:

Ne znam točno koji su razlozi da su upravo ove stranice tako visoko pozicionirane na Googleu, ali ova brza analiza pokazuje da je čitanost, barem mojih stranica u značajnoj mjeri ovisna o njihovom kotiranju na listi Google rezultata pretraživanja weba.

Najčitanije stranice objavljene u 2018. godini

Od postova objavljenih ove, 2018. godine, najčitaniji su bili:

Najgledaniji video-zapisi na YouTube kanalu u 2018. godini

Na >> mom YouTube kanalu najgledaniji video-zapisi ove godine (prema ukupnom vremenu gledanja) su bili:

Oba videa su zapisi mojih javnih predavanja, a ovaj drugi je nastao na retrospektivnoj izložbi pokojnog Ivana Ladislava Galete 29. rujna 2011. godine. Galeta je bio vrlo zadovoljan i predavanjem i video zapisom, a pogotovo je bio iznenađen gledanošću videa, koja je, za njegove pojmove, bila jako visoka (šta je to u usporedbi s ljudima koji prave smiješne face ili mačkama koje umiljato mijauču?). Ipak nije izostavio pripomenuti da to zapravo uopće nije važno i da je on neka od svojih najboljih predavanja održao pred dva-tri čovjeka, a i da su upravo u takvim okolnostima i razgovori i ideje bili najslobodniji - možda je dobro to imati na umu i kod čitanja ove godišnje statistike.

Ostalo

Od preostale statistike izdvajam tekst koji nije objavljen na stranicama Konstrukcije stvarnosti nego na portalu H-Alter 15. lipnja. Radi se o >> intervjuu koji je sa mnom odradila Ivana Perić i koji je bio vrlo čitan. Vidi se to pogotovo po broju lajkova na Facebooku, a opazio sam i da je intervju izrazito podijelio čitateljstvo, što je uglavnom znak da imate nešto za reći. Jednima je bio odličan, a drugi su ga nazivali raznim imenima, uključujući i marksističko govnanje.

Ako sam vas zainteresirao, >> OVDJE nudim tekst i u PDF formatu.

Postoji na mom laptopu jedan gigantski folder koji se zove "Materijal u pripremi". Ima u njemu svašta, idejica za istraživanje, scanova akvarela, slika koje su mi iz nekog razloga zapale za oko, a najviše onoga što bi se možda i moglo objaviti na Konstrukciji stvarnosti. Slike ispod, na primjer, su nekakav test online softwarea koji iz fotografije lica kreira 3D model. Nešto sam valjda htio o tome napisati, ali dosad nisam. Sad više ni ne znam gdje sam to našao.

Većina toga "iz pripreme" skoro sigurno nikad neće biti objavljena, a za ovu priliku, da nešto od toga "spasim", odabrao sam i zvučni zapis pjesme koju sam učio zato da je otpjevam vrtićkoj djeci koja su došla u posjet Institutu Jožef Stefan, 25 rujna 2018. godine. Radi se o Kekečevoj pjesmi, prepoznatljivom soundtracku svima starijim od 45 godina. Zapis je već neko vrijeme na YouTubeu, a ovom prilikom ga objavljujem i ovdje:

Nova je godina, i tekst je Kekečeve pjesme svakako prigodan, a možda nam dobra volja, sunce i zlatni smijeh budu i nužni. Sretna nam!

Jaz pa pojdem in zasejem
Dobro voljo pri ljudeh
V eni roki nosim sonce
V drugi roki zlati smeh
<< Na obje noge Veličanstveno oživljavanje >>

Zadnji put osvježeno: 31. prosinca 2018. godine