Nešplje (21. studenog 2011. godine)

Odluku da ipak napišem ovaj post donio sam u petak, 18. studenog oko 10:00 u kafiću Maj između Instituta Jožef Stefan i Fakulteta za matematiku i fiziku u Ljubljani. Jutarnja kava, razgovor s Rudijem Podgornikom o znanosti i problemima i izazovima koje donose sadašnje i buduće vrijeme, o >> Irvingu Langmuiru i još mnogo toga. Ispod ogledala je tanjur s plodovima (fotografija ispod). Rudi ne zna kako se oni zovu na slovenskom, ali zato zna konobarica: nešplje. "Uzmite!", kaže, "To se jede.". Eh, kao da ja to ne znam, samo u Hrvatskoj i Bosni se zovu drukčije: mušmule ili mušmulje.

nešplje, mušmule, tanjur

Kiselkasto-slatki, reski okus vraća me u djetinjstvo. Djed Šiber, studeni, zima, prvi snijeg. Voća, naravno, odavno nema, ali tu su mušmule. One su zakašnjeli dar prirode.

Mušmule se ne mogu jesti u isto doba kad i ostalo voće, jer su sve do prvih mrazeva izrazito tvrde i pune tanina. Okus zelene mušmule se dugo pamti. Meni priziva sjećanje na djetinjstvo jer djeca valjda moraju sve sama probati bez obzira na objašnjenja i upozorenja starijih.

Mušmule postaju jestive tek u ovo doba, krajem studenog kad mraz "zdrobi" tkivo ploda i kad on postane naizgled truo. Na fotografijama ispod prikazane su mušmule koje sam fotografirao prije desetak dana, još na grani. Uskoro će biti jestive.

nešplje, mušmule, grana

Mušmule sadrže i vrlo glatke koštice koje se također jedu i koje doprinose posebnosti njihove konzumacije. Kad su dobri za jelo, plodovi su posve mekani, možete ih lako zdrobiti prstima pa s njima treba biti oprezan. Unutrašnjost im je smeđa. Kora ploda je tanka i ne jede se - ona vam ostane među prstima kad pojedete mekanu i kašastu unutrašnjost.

nešplje, mušmule, grana

Čuo sam za dva načina ubiranja mušmula. Jedni zagovaraju da se skinu s grane dok su još tvrde i ostave u nekom podrumu da odstoje i "uvenu". Drugi zagovaraju da se ostave na grani i jedu izravno nakon branja kad su već uvele od mrazeva. Nisam ekspert za to i ne mogu ništa preporučiti, znam samo varijante okusa zrele mušmule. On se kreće od izrazito slatkog do izrazito kiselog. Najbolje su mušmule kod kojih se oba okusa jasno osjete.

nešplje, mušmule, grana

Mušmule nisu poznato voće. Velika većina ljudi koje sam pitao za njih nisu ih poznavali. Voćke mušmule su danas rijetkost u voćnjacima.

NADOPUNA: (12. travnja 2012.) Mušmule prekrivene mrazom (ispod) fotografirane su 20. studenog 2011. godine.

nešplje, mušmule, mraz
<< Nova krv u sustavu U izbornoj utrci >>

Zadnji put osvježeno 12. travnja 2012. godine