U izbornoj utrci (24. studenog 2011. godine)

Hrvatska je u izbornoj groznici. Vozio sam se danas od Zaprešića do Zagreba i u dugoj sporoj koloni vozila dobio odličnu priliku da razgledam izbornu propagandu na jumbo plakatima uz cestu. Ima tu svega i svačega. Sve to me je navelo da se zamislim o tome kakav bi bio moj plakat kad bih kojim slučajem ja bio nasmiješeno lice koje žica glasove. I što bih uopće poručio onima čije glasove žicam? Nemam pojma, ali sam upravo sad iskombinirao neke od fotografija iz arhive s tekstom koji se meni čini važnim kao poruka glasačima. Nisam posve siguran koliko bi njih to skužilo. Evo jedne s općom porukom ispod. Majakovski zagledan u daljinu sa slobodom na umu.

Majakovski, predizborna kampanja

A ispod je jedan koji zvuči liberalno. Radi se o tome da nam pod "općim dobrom" u zadnje vrijeme serviraju svakakvo smeće, i to uvijek na štetu nečijeg dobra, obično onih koji su daleko od politike. Kao što bi rekao Lou Reed:

as the rhythmic words subside
my Common Ground invites you in
or do you prefer to wait outside
Or is it true
the Common Ground for me is without you
Or is it true
the Common Ground for me is without you
Oh is it true
there's no Ground Common enough for me and you
Opće dobro, predizborna kampanja

A sad evo jednog koji se tiče moje profesije (ispod). Svega smo se nagledali u hrvatskoj znanosti u prošle dvije godine, a najgore je od svega što se u nju uvukao otrovni totalitarizam. Sloboda i profesionalnog i građanskog mišljenja se zatire u hrvatskoj znanstvenoj zajednici. "Obični" znanstvenici sve češće šute, čak i na teška zadiranja u njihove osobne i profesionalne slobode; ljudi se valjda boje za radno mjesto ili jednostavno misle da će više ušićariti ako ne dižu galamu.

Neću time dalje zagađivati ovaj post, nego ću radije sklopiti svoj "izborni plakat" (ispod).

znanost, predizborna kampanja
<< Nešplje Virusi i život >>

Zadnji put osvježeno: 24. studenog 2011. godine