Ilovik: otok otoka (11. kolovoza 2013. godine, materijal iz 7.8.2013.)

Što otok zapravo čini otokom? Činjenica da je to komad kopna okružen sa svih strana morem? Ne baš. Onda bi i Afrika i Australija bile otoci, a nitko ih tako ne zove. Treba li reći da je otok dovoljno mali komad kopna okružen sa svih strana morem? Ali kako onda Veliku Britaniju i Madagaskar zovu otocima? Gdje počinje ovo "dovoljno mali"? I zašto se premalim "otocima" uopće ne daju imena pa ih se tako zapravo i ne smatra "pravim" otocima?

Ja bih rekao da je otok prije svega relacijski koncept. Radi se o izoliranom komadu kopna na koje oni s većeg komada kopna polažu neko "pravo", makar samo činjenicom da na njega mogu lako stići. To je "naš" otok. Tako Europa ima svoj "otok", Veliku Britaniju jer Europljani naravno polažu "pravo" na Britaniju, smatraju (s pravom) Britaniju povijesnim i kulturnim dijelom Europe.

No, ovaj relacijski odnos ne staje na prvom stupnju. I otoci mogu imati "svoje" otoke. Tako Hvar ima Šćedro, Korčula >> Proizd, Krk Prvić, Rab Dolin i Goli, Dugi Ravu ... Šćedro je dakle otok otoka (Hvara).

Otok Lošinj ima svoj otok Ilovik. Do njega se stiže najlakše iz uvale Mrtvaška iz koje svako malo voze taksi-čamci; vožnja traje 7-8 minuta. Uvala Mrtvaška (kakvo ime ...) nalazi se na krajnjem jugu Lošinja, a kad se cesta počne prema njoj spuštati, otvori se lijep pogled na Ilovik (fotografija iznad, >> kliknite na nju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji). Otok otoka, Ilovik, je desno, a lijevo se vidi otok otoka otoka, Sveti Petar (jahte su između njih).

Ilovik ima i svoje naselje s lijepim trgom u debelom hladu (ispod) na kojem je nedavno obnovljena župna crkva Sv. Petra i Pavla.

Trg pred crkvom, Ilovik

Naselje Ilovik je mjesto difuzno reflektirane svjetlosti u raznim bojama. Najbolje se to vidi u ulici između dva reda kuća koja ide paralelno s rivom. Ovdje je svjetlost ružičasta, plava, zelena i žuta, a boje je fasade, krošnje, cvijeće i tende (ispod).

Ulica, Ilovik

Kuće su lijepe i oprane svjetlošću i kad se naselje udalji od trga (ispod) ...

Kuće, Ilovik

... a postaju sve oporije kako se naselje približava poljima i maslinicima u svojoj pozadini (ispod).

Kuća, Ilovik

Ilovička su polja mala kao i otok (ispod) ...

Polje, Ilovik

... maslinici su slabo obrađivani i skoro podivljali (ispod) ...

Maslina, Ilovik

... a kroz njih vode stazice (ispod) kojima se brzo stigne na drugu stranu otoka, "preko puta" naselja Ilovik.

Staza, Ilovik

Okrenete li se natrag, vidjet ćete Sveti Petar i kraj otoka Lošinja, odn. uvalu Mrtvašku (ispod; >> kliknite da fotografiju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji)

Preko puta otoka nalaze se plaže od kojih je najpopularnija ona pješčana u uvali Paržine. Mi smo bili u uvali Široki u kojoj se može biti na miru uz zarđali motocikl (ispod) i vrlo čisto more.

Uvala Široki, Ilovik

Lijepo je prošetati i šetnicom (ispod) koja se nastavlja na ilovičku "rivu", paralelno sa Svetim Petrom. U ovom prolazu između dva otoka mnogo je jahti kojima je ovo očigledno omiljeno sklonište.

Šetnica, Ilovik

Na Svetom Petru nalazi se i utvrda iz vremena mletačke vladavine ovim prostorom (ispod).

Utvrda, Sveti Petar

Evo što o njoj piše na obavijesnoj ploči u Iloviku:

Fortica - mletačka utvrda na Sv. Petru, 1597.-1600. godina.

Plovidba uz otok Ilovik je i u srednjem i novom vijeku intenzivna. Početkom novog vijeka, nakon stabilizacije mletačkog posjeda na hrvatskim obalama, počinju sve češći napadi uskoka na Ilovik i okolne otoke. Da bi se spriječili napadi mletački providur Filippo Pasqualigo daje na Sv. Petru izgraditi utvrdu koji Ilovčani nazivaju Fortica ili Kulina. U utvrdi je stalno boravila dobro naoružana vojna posada na čelu s kapetanom. Među kapetanima utvrde spominju se i članovi poznatih velološinjskih obitelji Leva i Petrina. Utvrdu su u vrijeme Napoleona koristili Francuzi pa je tako 1806. godine i nastradala u jednom od mnogobrojnih sukoba Francuza i Engleza na širem području lošinjskog otočja. Austro-ugarska vlast uz utvrdu je dogradila zgradu lučke uprave, a u vrijeme talijanske vlasti tu je bila smještena "financa", carinarnica.

Za kraj, ispod je prikazan zemljovid Ilovika i Svetog Petra (koji izgleda kao riba) s ucrtanim pješačkim stazama na Iloviku.

Zemljovid, Ilovik
<< Preko leđa Lošinja Fragmenti otoka Lošinja >>

Zadnji put osvježeno 11. kolovoza 2013. godine