Proizd (19. kolovoza 2012. godine)

Proizd

Jedan moj studentski kolega bio je poznat po navici da u svakom mjestu na obali prvo pita za "neku dobru plažu". Koliko se sjećam, u njegovom je slučaju "dobra plaža" značilo "popularna plaža" odn. mjesto na kojem je mogao škicati zgodne cure. Nisam ga dugo vidio.

Šta je "dobra plaža"? Za početak - plaža. Ta riječ znači da se radi o prostoru predviđenom za kupanje na kojem je možda u tu svrhu izgrađena i neka infrastruktura (tuševi, zahodi, betonirani dijelovi za pristup invalidnih osoba ...). Plaža u stvari znači - gužva. No, shvatimo li tu riječ malo labavije, mogli bismo pod plažom smatrati komadić prostora obale koji smo MI posjetili s namjerom da se s njega otisnemo u more. U tom slučaju, a s obzirom na "kvalitetu" plaže, mogli bismo raspravljati o mogućnosti da prostremo ručnik u hladu i na suncu i da se ugodno izležavamo. Mogli bismo raspravljati o ugodnosti ulaska i izlaska iz vode, o kvaliteti morskog dna, o mogućnosti za zanimljivo ronjenje, o čistoći plaže i o gužvi, tj. da li je taj komadić obale privukao još nekoga osim nas.

Proizd, suncobran

Svi ti faktori čine "dobru" ili lošu plažu, ali stvarna "kvaliteta" plaže nije nešto što pripada svijetu stvari. Kvaliteta plaže je nešto što izbjegava definiciji. Kvalitetna plaža je mjesto gdje smo se dobro osjećali, mjesto na kojem smo osjetili otkucavanje života i zbog toga nam je bilo drago. Kad napuštamo kvalitetnu plažu osvrćemo se s osmijehom, sretni što smo joj neko vrijeme pripadali i malo žalosni jer je napuštamo.

Zato, "kvalitetna" plaža može biti i naizgled posve neugledno mjesto. S dvije automobilske gume i zarđalim sidrom, ali i krasnim komadom stijene ispod kojeg smo u hladu zaspali, oko podneva kad je sunce palilo otok. Sjećam se jedne creske "plaže" s koje sam se posve vreo i znojan od spuštanja s brda nestrpljivo potopio u more ispod škrtih maslinika. Jedna od najboljih "plaža" na kojima sam bio.

Proizd, suha morska trava

Otočić Proizd pokraj Vele Luke na Korčuli proglašen je plažom 2007. godine hrvatskog Jadrana od Ministarstva mora, prometa i razvitka. Ja sam prvi put na Proizdu bio 2003. godine i moram priznati da je tad na mene ostavio mnogo snažniji dojam nego danas. Uspio sam ga tad osjetiti kao svoju "plažu". A danas mi to nikako nije uspijevalo osim na dvadesetak minuta oko 3 popodne.

Sve fotografije u ovom postu su s današnjeg posjeta otočiću Proizdu.

Proizd, suncobran

Čini mi se da je Proizd u zadnjih 9 godina postao previše popularan. Jahte, gliseri, barke, pojačala i zvučnici s odvratnom glazbom, galama, gužva. Bojim se da je Proizd mjesto koje više ne može biti "dobra" plaža. Trebalo bi ovdje doći u rujnu ili listopadu, bio bi to jedan posve drukčiji doživljaj.

Proizd, šuma

Do Proizda voze turistički brodići iz Vele Luke (Korčula). Otočić je lijep, borove šume su mirisne (iznad i ispod), stijene spektakularne, a more jedno od najčistijih na Jadranu.

Proizd, šuma
<< Voz (Krk) Rebrima Korčule >>

Zadnji put osvježeno 19. kolovoza 2012. godine