Rebrima Korčule (22. kolovoza 2012. godine)

Kula Korčula

Stari grad Korčula ima tlocrt koji podsjeća na kostur ribe. Od svih ulica - kostiju ove ribe, daleko je najprometnija središnja kost, "kičma" na koju se pripajaju "rebra" ribe, bočne ulice Korčule. Turisti uglavnom prođu od glave do repa i natrag, vide Svetog Marka i dvije kule i to je to. Mi smo ovaj put odlučili proći svakim rebrom Korčule. To znači stalno uspinjanje i spuštanje i tako po lijevim i po desnim "rebrima" Korčule, ali vidi se u tom specifičnom načinu obilaženja zanimljivih detalja koji "standardnom" turistu vjerojatno promaknu.

Ovaj post, dakle, nije prikaz simbola i znamenitosti grada Korčule nego donosi nekoliko detalja, uglavnom iz "rebara" Korčule.

Korčula stepenište

Za početak, fotografija turista koji fotografiraju. Tata Slovak govori svojoj kćerkici da se požuri s fotografiranjem jer nisu tu sami. Kakva pristojnost! Nedostaje mi toga u zadnje vrijeme. No, upravo zbog nespretnosti djevojčice s fotoaparatom ja sam dobio priliku za zgodnu fotografiju.

Korčula crkva

Nemam pojma da li je Marko Polo rodom zbilja Korčulanin, ali postoji u Korčuli kuća koja je navodno kuća obitelji Polo (iznad).

Korčula prolaz motocikl

Svjetlost je u rebrima Korčule kontrastna. Teško je načiniti dobro izbalansiranu i eksponiranu fotografiju. Tu i tamo se posreći (iznad). Moglo bi se bolje sa stativom i puno više vremena nego što ga ja imam.

Korčula dvorište

U tim se starim kućama živi. Žena je skočila do susjede da posudi dva jaja, a ja sam bezobrazno fotografirao unutrašnjost iza otškrinutih vrata (iznad).

Korčula pogled gore

Mislim da se ovi ljubičasti cvjetovi (iznad) zovu bugenvilije. Jako su popularni u rebrima Korčule. Ove su sušne godine pomalo bljedunjavi i žuti i smeđi na mjestima.

Korčula prolaz svjetlost

Svjetlost se tu i tamo ukaže na lijepe načine (iznad). Bilo bi još ljepše pričekati ovdje onih pola sata između 19:00 i 19:30. Tad je svjetlost žuta, a na Korčuli je čak i crvenkasto-narančasta.

Korčula restoran

Šminkerski restoran sa šminkerskim, skupim, ali i ukusnim kolačima i lokalnim vinima (iznad).

Korčula slike

Bombonica za kraj (iznad).

<< Proizd Fragmenti otoka Korčule >>

Zadnji put osvježeno 22. kolovoza 2012. godine