Zemlja (6. siječnja 2015. godine)

zemlja, brazde, PovRay

Zemlja. Brazde. Duboko jesensko oranje (ili rigolanje) u očekivanju zime i smrzavanja tla.

zemlja, brazde, PovRay

Ove su "digitalne" brazde načinjene >> PovRAY-em, a cijeli objekt je isosurface odn hiperploha (površina u 3D) funkcije u 3D prostoru, f(x,y,z), na kojoj ona iščezava. Drugim riječima:

ISOSURFACE OBJEKT: f(x,y,z) = 0

Uočite kako funkcija ima različita ponašanja na barem tri karakteristične skale. Jedna skala (s1) predstavlja širinu brazdi - niz utora u jednom smjeru. Druga je skala varijacija oblika duž brazde, nešto manja od razmaka među brazdama (s2). Na trećoj, najmanjoj skali (s3) nalaze se pukotine sasušene zemlje (za one koji znaju malo o matematici, radi se o nečemu sličnoj Voronoi-jevoj podjeli, ali u 3D - nešto kao nasumični Wigner-Seitz s karakterističnom skalom). Sve to možemo zapisati i u jeziku jednadžbi:

BRAZDE: f(x,y,z) = f1(x/s1,y/s1,z/s1) + f2(x/s2,y/s2,z/s2) + f3(x/s3,y/s3,z/s3),

gdje je f1 funkcija slična sinusu u jednom smjeru, a neovisna o preostala dva okomita smjera, f2 je nasumična modulacija duž brazde, a f3 funkcija koja simulira sitne pukotine u zemlji (u PovRAY-u se takva funkcija naziva CRACKLE odn. f_crackle, dakle, nešto "ispucano"). Pažljivi promatrači primijetit će da su predznaci (+ odn. -) ispred crackle funkcije f3 različiti u prethodne dvije slike.

Isosurfaces su vrlo moćan objekt u >> PovRAY-u. Ja sam ih koristio:

<< Sanjam Bašku na -10 Water vedute: Brijuni >>

Zadnji put osvježeno 6. siječnja 2015. godine