Polijetanje (01. rujna 2010. godine)

galeb, stijena, more, valovi, pjena
Galebovi jedre na vjetru. Prepuste se zračnoj struji koja ih začas odnese daleko. Iskusne ptice dobro kontroliraju vjetar i sigurno navigiraju, dok mlade ptice posrću i propadaju s jakim naletima vjetra.

A. Šiber, zabilješka s ljetovanja (2009)

Ljeto je gotovo. ("Summer's almost gone, summer's almost gone... The winter's comin' on, summer's almost gone"). Pomalo depresivno zaključujem nakon završetka još jednog odmora koji, čini mi se, postaju sve kraći. Ili se tu radi o subjektivnom ubrzavanju vremena, nekoj biološkoj kontrakciji umjesto relativističke dilatacije vremenskog intervala? Kako god, ljeto je gotovo i tu nema pomoći... Slika je otisak ljeta, sjećanje na galebove koji nadlijeću litice samo zato da bi jedrili na vjetru.

galeb koji kriči

Moj galeb ne jedri na vjetru nego upravo polijeće. 3D model galeba načinjen je za potrebe slike O Magnum mysterium (morska spilja) (dakle, ima tome već...), a ovdje, na punom "danjem" svjetlu jasnije se vide svi njegovi nedostaci.

more, morska pjena između stijena

Možda je najizazovniji problem bio načiniti morsku "pjenu". U mojoj reprezentaciji radi se o kompleksnoj teksturi površine vode baziranoj na predefiniranim matematičkim funkcijama (patterni, kompleksni "pigmenti") s kojima se PovRay uredno i uspješno nosi.

komad stijene

Stijene su također vrlo kompleksni matematički objekti, a ne (3D) mesh modeli. Mislim da je to jedna od jačih strana PovRaya jer se uporabom dovoljno rafiniranih funkcija za definiciju objekta može dobiti i željeni oblik, a i vrlo uvjerljiva 3D "tekstura".

more i odraz stijene
<< Vrtić Grafenski stošci >>

Zadnji put osvježeno 01. rujna 2010. godine