Grafenski stošci (08. rujna 2010. godine)

mali grafenski stošci gledani odozgo i sa strane

U mom znanstvenom radu često se pojavljuju zanimljive strukture. Samo jedna klasa u nizu su stošci načinjeni od ugljikovih atoma. Od ugljikovih atoma mogu se, barem misaono, složiti različite strukture, npr. fullereni, ugljikove nanocijevi, a i stošci koji su od prethodnih struktura različiti jer imaju otvoren rub. Pet tipičnih, malih ugljikovih stožaca koji bi se mogli nazvati i kemijskim molekulama, prikazani su na slici iznad. Slika je preuzeta iz >> mog članka koji sam objavio u časopisu Nanotechnology 2007. godine. Sve te zanimljive strukture zahtijevaju stvaranje peterokuta od ugljikovih atoma. Ravnina od isključivo šesterokutnih prstenova ugljika naziva se grafen (vidi sliku ispod) i u zadnje vrijeme je materijal koji se intenzivno istražuje.

ravnina grafena

Na slikama ispod prikazani su dijelovi ogromnih stožaca gledani odozgo i u ortografskoj projekciji. Dobivaju se vrlo zanimljivi uzorci. Stošci se u bitnom razlikuju prema broju peterokuta koje sadrže (od 1 do 5; 6 peterokuta već čini otvorenu ugljikovu nanocijev). Ovaj ispod ima samo jedan peterokut.

stožac s jednim peterokutom

Slijedi pogled na stožac s dva peterokuta - pokušajte ih pronaći ako vam se pri tome ne zavrti u glavi.

stožac s dva peterokuta

Stožac s tri peterokuta prikazan je na slici ispod.

stožac s tri peterokuta

I na kraju ovog posta, stožac s četiri peterokuta (ispod). Nedostaje stožac s pet peterokuta, ali on u ortografskoj projekciji jednostavno ne izgleda dobro.

stožac s četiri peterokuta
<< Polijetanje Periodično - neperiodično >>

Zadnji put osvježeno: 08. rujna 2010. godine