Periodično - neperiodično (13. rujna 2010. godine)

voštane kocke na neperiodički popločanoj podlozi

Kocke-karamele na popločanoj podlozi. Ali ima tu, naravno, mnogo više od toga. Za početak, kocke se lako mogu vidjeti i u podlozi samoj, premda se radi očito o dvodimenzionalnoj strukturi. Radi se o relativno poznatoj iluziji, a ja sam je u svojoj knjizi >> "Problem promatrača" iskoristio kao uvod u razmišljanja o Ernstu Machu i njegovom shvaćanju mogućnosti i zadaće prirodne znanosti. Umjesto da to dalje objašnjavam, nudim >> CIJELO XIV. POGLAVLJE KNJIGE "PROBLEM PROMATRAČA" s ilustracijom periodičkog popločavanja ravnine a-la-Escher. Eto laganog uvida u knjigu za sve one koji još nisu sigurni da li je to za njih ili nije. A dobro služi i da objasni ovaj post.

detalj; kocke-karamele na popločanoj podlozi

Posebno za ovu priliku, preveo sam XIV. poglavlje i za čitatelje "Konstrukcije stvarnosti" koji govore engleski, pa ako vas zanima, >> here is Chapter XIV from the novel.

A sad malo o popločavanju ravnine rombovima. Detaljnom promatraču neće promaći činjenica da su rombovi u stvari dva jednakostranična trokuta spojena duž jedne stranice. Nadalje, popločavanje ravnine se može u jednu ruku smatrati periodičkim s obzirom da se radi o popločavanju šesterokutima koji imaju svoje varijacije. Evo jedne jasnije slike popločavanja (ispod) gdje se ta činjenica možda bolje vidi.

periodično-neperiodično popločavanje ravnine rombovima

Osnovna varijacija u postavljenim šesterokutima je način na koji su podijeljeni u po tri romba - postoje dva različita načina da se to učini, a u popločavanjima koji su ovdje prikazani, ta dva načina se nasumično izmjenjuju, svaki s vjerojatnošću od 50 %. Ovo unosi neperiodičnost u popločavanje.

periodično-neperiodično popločavanje ravnine rombovima

Osim različite geometrijske podjele šesterokuta na rombove, postoji i nasumičnost u bojanju rombova gdje se pojavljuju tri različite boje, svaka s jednakom vjerojatnošću (1/3). Ovo unosi dodatnu neperiodičnost u popločavanje.

periodično-neperiodično popločavanje ravnine rombovima

Ova zanimljiva matematika ima i vizualnu poticajnost i sasvim je lako u dvodimenzionalnoj strukturi vidjeti mnogo gusto naslaganih kocaka. Ali ne dajte se tako lako prevariti. Problem je to promatrača...

>> XIV. POGLAVLJE KNJIGE "PROBLEM PROMATRAČA".

<< Grafenski stošci Grafenska naslovnica >>

Zadnji put osvježeno 13. rujna 2010. godine