Problem promatrača (2007/2008 godina)

Ova stranica sadrži ilustracije, dijelove teksta i kritike knjige "Problem promatrača" Antonija Šibera. Knjigu je izdala kuća "Jesenski i Turk" početkom 2009. godine.

Od 26. prosinca 2013. godine, ovdje također >> možete downloadirati PDF "Problema promatrača" (e-knjigu, 2.3 MB).

Dubrovnik, houses, walls, birds

Snimatelj je u ovom trenutku podignuo kameru prema nebu i gledajući neprestano prema gore polako se približavao kraju ulice. Bilo je nečeg sablasnog u njegovoj odluci da pomakne svoju točku interesa sa crkve, visokih kuća koje su omeđivale ulicu i mnoštva ljudi. U prizoru neba prepletenog tragovima čiopa ljudi su bili posve sporedni glumci.

>> Dubrovnik.

Nautilus, shell, table, pen

Na klupici uklesanoj u stijenu iz džepa je izvadio sjajni primjerak ljuske malenog Nautilus macromphalusa iz Nove Kaledonije, dijametra svega dvanaest centimetara. Skoro da je osjetio toplinu iz prelijepog komada organskog materijala. Na zimskom svjetlu gladnog i sivog grada na Sjevernom moru njegova slojevita struktura stvarala je suptilni spektar duginih boja kako ga je Thompson s divljenjem okretao u rukama. Prekrasan komadić evolucije. Živi fosil. Ali kako je to nastalo... I to tako pravilno. Otkud dolazi sva ta matematika, logaritamska spirala?

>> D'Arcy Wentworth Thompson.

space station, SF, Earth

Na velikom ekranu u prostoru za putnike Crick 14 postajao je sve veći. Ovaj dio putovanja potpuno je prepušten mahnitom dogovaranju računala u letjelici i onih na postaji. Trebalo je samo još nekoliko minuta da se letjelica i Crick 14 spoje.

water, living fossile, shore

Najčudnije od svega bilo je da je scena izgledala kao da je promatra ronilac neposredno ispod površine vode. Drveće je polako tonulo prema dnu monitora kako je nepoznati ronilac izranjao. U trenutku kad su mu se oči našle iznad površine vode, slika se blago zamutila, a laboratorij su ispunili sablasni zvukovi slični glasanju morževa. Jeka je bila zastrašujuća ne samo zbog glasnoće, već zbog toga što je profesoru bila tako bliska. Učinilo mu se da je gotovo mogao razaznati riječi nekog pradavnog morskog bića.

face, line art, SF

Polako je skupio hrabrosti, ustao sa stolca i stojeći na vrhovima prstiju nadvio se nad stol. Na papiru po kojemu je pisao nisu bile jednadžbe nego njegovo vlastito lice izmodelirano matematički precizno. Zurio je u samog sebe i sam sebi uzvraćao ispitujući pogled.

plane covering, eagle, tortoise

Možemo, ovisno o interpretaciji koju stavljamo u ovaj geometrijski lik, vidjeti dva različita tijela. Jedno pa drugo. Pa opet ono prvo, pa drugo. Prema vlastitoj želji. Dakle, naša spoznaja naravi informacije i objekta ovisi o zauzetoj točki gledišta. No, koja od ove dvije točke gledišta je ispravna? Obje. I nijedna. Nijedna točka gledišta nema apsolutnu, trajnu vrijednost. Njena vrijednost je samo onolika koliko doprinosi razumnom tumačenju osjeta. Hvala vam na pažnji.

>> Ernst Mach.

men, Earth, egg, rockets

"Vidim zvijezde." Puni sat nakon te dvije riječi četiri siluete su i dalje stajale pred monitorom. I čekale. Ali više se ništa nije čulo. Točkica je postala dio pozadine. Jedna od zvijezda. Nije ju se više moglo izdvojiti. Tko je bio taj koji je otišao?

recenzija, Milin

"Sretni smo jer napokon imamo knjigu koja pripada žanru inače slabo zastupljenom, to jest gotovo nepoznatom na hrvatskom književnom nebu. Ako ste ljubitelj popularno-znanstvene literature, tada ste zasigurno uživali čitati i neke bisere pisane riječi – knjige koje su napisali mahom strani autori. Sjećate li se primjerice odličnog romana Stric Petros i Goldbachova slutnja grčkog autora Apostolosa Doxiadosa? Riječ je o knjizi koja jamči pravi užitak čitanja i zaljubljenicima u 'lijepu književnost' i onom segmentu publike koji prati najnovija znanstvena dostignuća. Doxiados je napisao knjigu o matematici koja će se svidjeti i onima koji tu 'kraljicu znanosti' smatraju beskrajno dosadnom – knjigu o jednom stricu, jednoj stoljećima staroj zagonetki, o čudesnim brojevima djeljivima samo s jedinicom i sa samima sobom te o kobi, proganjanju i vlastitim demonima.

Vratimo se na našu prvu rečenicu i obećanje da odnedavno i mi svog konja za trku imamo. Mladi fizičar Antonio Šiber napisao je zanimljivi roman o vrlo bliskoj budućnosti – priču o svijetu u kojemu su isprepleteni elementi fikcije i stvarnih postignuća fizike, biofizike i kibernetike. Šiber je vješto iskoristio svoje znanje iz područja teorijske fizike i prilagodio ga formi pripovijedanja. Zato čitatelj neće samo napeto pratiti zaplet i rasplet fabule već će doznati mnogo i o razvoju tehnologije, utemeljenom na spoznajama o vremenu i prostoru u kojemu živimo. Rezultat je presedan na hrvatskoj književnoj sceni: 'Problem promatrača' – znanstveno-fantastični roman o zbivanjima koja se već događaju u umovima velikih znanstvenika i o iskrenim etičkim dvojbama pred koje nas stavljaju današnja istraživanja na mnogim znanstvenim poljima."

Preuzeto sa Limun.hr.

>> Kupite "Problem promatrača".
>> Recenzija na Limun.hr.

tree, hands, desert

Znanstveno-fantastični roman mladog hrvatskog fizičara, u kojem se bavi svijetom na granici znanosti (fizike, biofizike, kibernetike) i fikcije te njihovom međusobnom stalnom ispreplitanju. S tim u vezi je i posljednje poglavlje, "Pouzdano istinit dio romana", u kojem autor podastire različite činjenice fizike, ujedinjavanje teorija fizike i biologije. Knjiga sadrži i autorove ilustracije.

Preuzeto iz Knjižnica Grada Zagreba.

Downloadirajte >> OVDJE PDF "Problema promatrača" (e-knjiga, 2.3 MB).

Pročitajte više SF postova u >> arhivi.

<< San dječaka Moj ujak kauboj >>

Zadnji put osvježeno 26. prosinca 2013. godine.