Morska spilja (O magnum mysterium), kolovoz 2009. godine

gull, cave, sea, light

Kad sam načinio prvu verziju pomislio sam dvije stvari: a) previše je patetično i b) podsjeća na religioznu umjetnost (najviše zbog galeba koji svojim kričanjem kao da navješćuje nešto, a i voda je nemirna).

gull

Zbog druge pomisli dao sam i podnaslov slici, a donekle i zbog tajne o tome što se nalazi ispod vode (O magnum mysterium... O velike li tajne...). Što sam duže gledao, to sam manje htio promijeniti bilo što (poslije sam ipak promijenio ...).

Tragovi žute, zelene i crvene boje, pogotovo u donjem lijevom kutu slike potječu od algi i spužvi na dnu spilje. Ostatak boje dolazi od ovisnosti indeksa loma o valnoj duljini svjetlosti. Stoga se bijela boja razdvoji u spektar - ovaj efekt se često može vidjeti uz vodu, pogotovo ako ste pažljiv promatrač. Za alge sam se inspirirao i informirao člankom M. Arko-Pijevac et al, "A submarine cave at the island of Krk" , Nat. Croat. 10, 163 (2001). Dno spilje u mojoj konstrukciji komadića svijeta pokriveno je algama amphiroa (otud crvenkasto-ljubičasti tonovi), padina pavonica (smeđe, sivo, bijelo) i sitnim zelenim algicama (valonia utricularis, ...) te spužvom axinella damicornis (žuti tonovi). Načinio sam i codium bursa-u, ali mi je bila nekako surealno zeleno-plava pa je nisam iskoristio za podlogu (premda izgleda prekrasno... možda drugi put).

algae, amphiroa, red

Moja verzija amphiroe (rigida? ali crvenija...)

sponge, axinella, yellow

Moja verzija axinelle damicornis

codium bursa, cyan

Moja verzija codium bursa-e

S obzirom da vidimo dno, u naše oko dolazi zraka koja se barem dvaput slomi na površini vode: prvi put na ulazu u vodu, reflektira se od dna, te se opet slomi na izlazu iz vode i nastavlja put prema oku. U svakom slučaju, Fresnelove jednadžbe kažu da je refleksija svjetlosti koja upada okomito na površinu vode (upadni kut od normale je nula) samo 2-3 % (97-98% je dakle transmisija - zato se i vidi dno), dok je refleksija za svjetlost paralelnu površini vode 100 %. Zanimljivo je da je to približno točno za "stvarnu" vodu iz "stvarnog", a ne konstruiranog svijeta. U mojoj konstrukciji svijeta, Fresnelove jednadžbe su očuvane u smislu da je suma transmisije i refleksije 100 %, ali je refleksija za okomiti upad 20 % (umjesto 2-3 %). Moderni raytracing software je u stvari odličan optički laboratorij. Izračunati lom i refleksiju svjetlosti kroz uzburkanu masu vode je kompleksan posao.

water, caustics, PovRay, cave

Ova slika sadrži i kaustičke efekte (tj. strukture u intenzitetu reflektirane i refraktirane svjetlosti koje se vide na objektima). Najbolje se vide na "ulazu" u spilju, neposredno iznad vode.

cave, light, caustics, sea

Šteta je što se toliko solidno modeliranih objekata uopće ne vidi ispod površine, osim što daju nešto boje, ali zbog toga se i radi o velikoj tajni...

>> O Magnum Mysterium.

Ali... Bez obzira na sve, bez obzira na činjenicu da naša znanost ne opisuje svijet po sebi, nego samo naše znanje o njemu, bez obzira na utjecaj promatrača i subjektivne elemente koje u opis prirode unose relativnost i kvantna mehanika. Bez obzira na sve to, s čime se čak mogu i složiti ... vi i dalje, nesumnjivo, vjerujete da postoji nešto što bismo mogli nazvati "objektivnom" stvarnošću, da postoje nekakve zakonitosti na kojima je svemir utemeljen. Možda te zakonitosti nemaju mnogo zajedničkog s našim doživljajem istih, ali svakako postoje? Vi morate vjerovati u to, jer, inače ... kako biste se uopće bavili znanošću? (odlomak iz Problema promatrača, dvadesetpeto poglavlje, dio razgovora između studentice iz Slovenije i profesora).

NADOPUNA (14.8.2015.): Slike ovog projekta u većoj rezoluciji te u nekoliko varijanti možete pogledati >> OVDJE.

<< Klauster L svijet >>

Zadnji put osvježeno: 14. kolovoza 2015.