Klauster, klaustar, kloštar, cloister (28. srpnja 2009. godine)

sea, cloister
columns

"Znaš li koje je to bogatstvo? Ova stijena ovdje i more, trava koja niče iz stijene... Znaš koje je to bogatstvo? Ovo gdje smo mi sad..." On zuri. Ne zna što bi rekao znajući da će i stijene i mora biti još milijun godina, a da njih dvoje imaju još... možda tridesetak? Ali ipak kaže: "Pa jest. Imaš pravo."

arches, columns

Kao da se sve to dogodilo nekom drugom. Tvoj život, a opet tako stran. Bila su neka mjesta, neko vrijeme, komadići sjećanja ništa življi od slike. A onda se jednog dana probudiš s nekom rječju. Klauster. I pitaš se što je to. I saznaš da si tamo već bio. U onim vremenima koja se čine tuđim. Otkopavaš klaustere iz onih svojih vremena u kojima ti nisu ništa značili i glancaš ih za ovo vrijeme.

sketch, island

Dvije nijanse zelenog. Jedna tamnija, više raslinje, gušće rasprostranjeno. Druga nešto svjetlija i malo žuća, rjeđe i niže raslinje.

island, capitals, columns

>> International center of Medieval Art
>> Corpus Narratologicum - An Index of Medieval Narrative Art

sketch, capital

Kapitel stupa katedrale u Krku (potječe iz ranokršćanske bazilike iz petog stoljeća i na njemu su prikazani simboli euharistije, na svakoj strani po dvije ptice koje jedu ribu).

capital, Krk, birds, fish
sketch, ornament, capital

... pluteji (oltarne pregrade) s motivima križa i čempresa, pronađeni u katedrali 1956. godine, koji potječu iz ranokršćanske bazilike.

apus, birds, cloister

>> Čiopa.
>> Apus apus.
>> Common swift.

Na prvi pogled slična lastavici, ali nije srodna toj vrsti. Sličnost među njima je posljedica konvergentne evolucije zbog sličnih načina života.

"Najglasnije i najprodornije čuli su se kliktavi glasovi sitnih čiopa koje su velikom brzinom letjele unaokolo. Njihovo gibanje bilo je izrazito nepredvidljivo jer su razvile tehniku leta u kojemu su više od polovice vremena titravo jedrile ili čak padale, a u onim trenucima kad bi upotrijebile snagu krila znale bi naglo promijeniti smjer, okrećući se uz pomoć rašljastog repa oko vlastite osi na najrazličitije načine. Izgledalo je kao da su zbog nečega posebno uznemirene premda je njihovo energetski nepotrebno rastrošno i kaotično gibanje moglo biti i navika ove neumorne vrste." (iz "Problema promatrača", prvo poglavlje)

<< Poslije kataklizme Morska spilja >>

Zadnji put osvježeno 03. rujna 2009. godine