Sintetska kora drveta (23. lipnja 2010. godine)

sintetska kora drveta s bojama mahagonija

Priroda je puna zanimljivih oblika. Premda su moji znanstveni interesi usmjereni prema strukturama i oblicima na skalama nanometara i mikrometara, treba reći da su ti oblici ipak značajno jednostavniji od onih iz vidljive okoline. Sama činjenica da se mnogi od nanometarskih oblika mogu vrlo dobro aproksimirati matematičkim jednadžbama govori o tome da su oni relativno jednostavni (budimo realni, lako pojmljiva i brzo zapisiva matematika obično znači da je oblik koji ona proizvodi jednostavan - jasan izuzetak su naravno fraktali). Posebno su zanimljive teksture na centimetarskim skalama - to su "oblici" koje doživljavamo kako vizualno tako i taktilno. Zamislite osjećaj prelaska dlanom preko mahovine ili kore drveta (a sad zamislite da imate ogroman dlan kojim možete pomilovati šumu u Gorskom kotaru - možda bi to bilo slično iskustvo?). Pa se upitah, kako ukodirati te taktilne elemente u sintetsko vizualno? Jedan od odgovora na to pitanje predstavljen je na eksperimentima u ovom postu - radi se o sintetskim korama drveća. Za početak, nešto što, barem po boji, podsjeća na afričko drvo.

sintetska kora drveta s bojama mahagonija, detalj

Na uvećanom detalju vidi se koliko teksture i suptilne varijacije visine postoji na udubljenim dijelovima kore drveta. PovRay je izvrstan alat za ovakve eksperimente jer dozvoljava da se površina zapiše na proizvoljno kompleksne matematičke načine. S obzirom na kompleksnost matematičke reprezentacije, konačan rezultat nije odmah jasan ni programeru (slikaru?) pa moram priznati da je i mene ugodno iznenadilo kad se slika počela izračunavati.

Cijela priča u ovom postu počela je dok sam se neki dan vozio dolinom Sutle. Uz put sam opazio impresivan hrast, još impresivnije kore. U početku sam htio što je moguće točnije reprezentirati koru, ali kako je eksperiment odmicao, zaključio sam da ću sebi ostaviti dodatni prostor. Stoga su moje "sintetske kore" drveća u stvari samo inspirirane korom drveća. A kao podsjetnik kako šarena i vizualno poticajna kora drveta može biti, nudim nekoliko primjera fotografiranih tijekom šetnje od Instituta do Rebra (ispod).

prava kora 4
prava kora 3
prava kora 2
prava kora 1
prava kora 7

Evo još jednog eksperimenta (ispod) koji podsjeća na "brezu".

sintetska kora, breza

Slike imaju teksturu na mnogo prostornih skala kao što pokazuje i uvećani detalj gornje slike (ispod).

sintetska kora, breza, detalj

A sad evo opet nekoliko "stvarnih" kora drveta za usporedbu (iz iste serije kao i prethodnih 5 komada; ispod).

prava kora 9
prava kora 10
prava kora 8
prava kora 6
prava kora 5
"Koliko smo uopće doprinijeli ljepoti svemira?", pitao se profesor promatrajući prirodu kojoj čovjek nije nimalo trebao. A opet, radilo se o životu. Kakvo je iskustvo biti stablo na Plitvičkim jezerima, okupano milijunima kapljica? Postoji li uopće takvo iskustvo? Profesor je bio uvjeren da takvo iskustvo postoji i da ga je upravo proživio. Osjećao se smireno prazno i bezidejno, nije želio ništa, a opet je znao da pripada tu gdje jest i da će sve završiti dobro. U miru.

A. Šiber, "Problem promatrača"

sintetska kora, afričko drvo

I za kraj, eksperiment koji prikazuje neko toplo, "afričko" drvo. Od ovog eksperimenta dala bi se izraditi velika slika dimenzija možda 2m x 1 m. Mislim da bi se takva slika dobro uklopila uz moderni drveni namještaj.

sintetska kora, afričko drvo, detalj
<< Otok morževa A la Jabulani >>

Zadnji put osvježeno: 23. lipnja 2010.