A la jabulani (29. lipnja 2010. godine)

a la jabulani u travi okružen a la afričkim tratinčicama

Jabulani na jeziku naroda Zulu znači nešto kao "donositi užitak i sreću" (iliti radost i veselje kako se često kaže kod nas, premda riječi radost i veselje imaju sve sličnije značenje). Često se koristi kao (muško?) ime, a skraćena varijanta je Jabu. Ja sam tu riječ čuo jedno petsto sedamdeset devet puta otkako gledam Svjetsko prvenstvo u nogometu. Hrvatski sportski novinari (pogotovo neki) imaju nezgodnu tendenciju da se zalijepe za frazetine kojih se nikako ne mogu riješiti (kao kad su nedavno neki nogometni trofej uporno nazivali "Rabuzinovo sunce" ... užas), a Jabulani izvrsno zvuči i stoga im je to odlična prilika.

No od sportskih novinara i njihove upotrebe riječi Jabulani, važnije je da je riječ poslužila kao naziv modela lopte Svjetskog prvenstva koju proizvodi Adidas. Lopta lijepo izgleda, a ono što je meni prvo zapelo za oko je da je simetrija uzorka tetraedarska, a ne ikozaedarska/dodekaedarska kakav je bio najčešći slučaj u povijesti. I tako sam se malo poigrao sa uzorcima, afričkim šarenilom, bojama i simetrijama i načinio nekoliko slikica oko tematike a la Jabulani. Na slici koja otvara post vidi se lopta s tetraedarskom simetrijom uzorka, donekle slična, a namjerno različita od "pravog" Jabulanija. Pozadina nije afrička, radi se o panoramskoj fotografiji konstruiranoj s jednog brdašca u Zagorju. Cvjetovi koji se vide u travi zovu se afričke tratinčice (African daisy ili Gousblom u jeziku afrikaans), a model koji sam ja načinio najsličniji je rodu Arctotis. Dosta sam eksperimentirao s cvijećem i načinio nekoliko verzija. Jedna od njih je prikazana ispod.

detalj a la jabulanija u travi

Nogometne lopte su poznate po zanimljivoj simetriji, a svi već valjda znaju da "starinska" nogometna lopta i buckminsterfulleren molekula (od 60 atoma ugljika) imaju potpuno istu simetriju - radi se o odrezanim ikozaedrima s karakterističnim peterokutima i šesterokutima. No, na sferi je moguće napraviti razne zanimljive stvarčice i upisati razne poliedre. Tako se u pravom Jabulaniju vidi tetraedar, a i na slici ispod.

tetraedarski a la jabulani

Može to naravno i drukčije. Na primjer, umjesto tetraedra moguće je konstruirati uzorak sa simetrijom oktaedra. To je prikazano na slici ispod.

oktaedarski a la jabulani

Lopte najčešće imaju ikozaedarsku (ili dodekaedarsku - ove dvije varijante su dualne) simetriju, a kako bi takva šarena, "afrička" lopta mogla izgledati prikazano je na slici ispod.

dodekaedarski a la jabulani

Moguće je i potpuno napustiti ideju o poliedrima. Tako je model lopte prikazan na slici ispod sačinjen od sfere i dva međusobno okomita torusa.

dva torusa a la jabulani

Sigurno je najzanimljivija lopta prikazana na slici ispod - radi se o uzorku koji se sastoji iz dva potpuno jednaka dijela - dvije "žabe" koja jedna drugoj "grizu rep". Teško je to vidjeti iz ove dvije projekcije, trebalo bi objekt animirati. Radi se o vrsti "popločavanja" sfere kompleksim oblicima i po tome je to nešto slično onome što je M.C. Escher radio na ravnini, a i ja sam se time poigrao u "Problemu promatrača" (slika koja prikazuje popločavanje ravnine "orlovima i kornjačama", šesta po redu).

žaba žabi grize rep lopta

Tijekom srpnja i kolovoza (u iduća dva mjeseca) prilično je izgledno da će se frekvencija objavljivanja na stranicama "Konstrukcije stvarnosti" barem prepoloviti. Odmori su, a bliži se i Međunarodna olimpijada iz fizike. O tome možda bude još riječi krajem srpnja. Budite jabulani !

<< Sintetska kora drveta Vrtić >>

Zadnji put osvježeno: 29. lipnja 2010.