Bezkofeinska Majka Voda, 26. veljače 2010. godine, materijal iz 2003. godine

mother, water, blue, ocean, sea, dring, bubbles

Negdje u kolovozu 2003. godine prijavio sam se na jedan natječaj koji je, eto, htio biti nazovi avangardan. Tema je bila reklamokracija. I tako sam ja, budući sam u to vrijeme zbilja razmišljao o vrlom novom svijetu i mjestu na koje sam došao ni kriv ni dužan, načinio i svoj doprinos. Doprinos nije bio zapažen niti sam dobio bilo kakav odziv, ali je poslužio kao materijal za ovaj konstruirani svijet, skoro šest i pol godina kasnije. Sjećam se osunčane lođe, čileanskog crnog vina i pljuga (disclaimer: nemojte pušiti i ja sam morao prestati). U takvom okružju nastao je i tekst koji sam poslao uz sliku, a koji donosim ispod.

caffeine free, blue, ocean, waves
Caffeine Free Mother Water (Kafein Fri Mada Vada, Bezkofeinska Majka Voda) je računalno konstruirana slika reproducirana nakon ovog teksta. Ideja rada je upozoriti na zabrinjavajući trend zadiranja kompanija i reklame u samu osnovu bitka pojedinca.

Dok je još do nedavno čista voda bila prirodno pravo svakog od nas, danas je flaširanje i prodaja "čiste i kvalitetne" vode jedna od najunosnijih industrijskih djelatnosti s bitnom tendencijom rasta s obzirom na zagađenje.

Zbog neutažive pohlepe gigantskih "multinacionalnih" kompanija pojedinac ima sve manje prava. Na primjer, pravo na besplatnu zdravstvenu skrb je odavno izgubljeno zahvaljujući apetitima farmaceutskih kompanija i liječnika-eksperata. Danas ga smatramo utopijom. Kompanije idu dalje i pokušavaju nam prodati ono što nam samim rođenjem pripada – vodu. Reklamne kampanje su, naravno, moćno oružje u cijelom procesu.

Caffeine Free Mother Water suprotstavlja reklamni slogan "Mother Water" (Majka Voda) koji po dizajnu podsjeća na zaslađena gazirana pića, pozadini koja prikazuje Majku Vodu, instinktivno prepoznatljivu suštinu vode. Voda se pojavljuje kao smireno prapočelo, preduvjet postojanja, kroz majčinski mekanu, rezonantnu i toplu reprezentaciju, ogoljelu do matematičke jednostavnosti (oblik valova na vodi dobiven je numerički kao superpozicija dviju sinusnih funkcija različitih periodičnosti i smjerova propagacije).

Reklama manipulira instinktom ("Vjerujte svom instinktu"). Srž vode je ukradena i prenesena u uvjerljivu laž - sintetsku, virtualnu "stvarnost". Reklama na perverzni način postaje "ljepša" i pravilnija od same stvarnosti, a manipuliranje instinktom služi obespravljivanju onoga koji kupuje i bogaćenju onoga koji prodaje. Majka Voda, božanstvo u mnogim kulturama i civilizacijama, postaje predmetom trgovine.
bubbles, water, blue, ocean, waves

Nakon toliko vremena, mogu reći da mi se i dalje dopada plava boja i fini i mekani prijelazi boje preko oblina valova. A što se tiče reklame ... Da danas pišem, vjerojatno bih napisao tekst o utjecaju reklame na znanstveno istraživanje i njegovo vrednovanje. Nešto tipa "Koliko reklame je potrebno za Nobela?".

<< Neuobličeno Kaligrafija u 3D >>

Zadnji put osvježeno: 26. veljače 2010. godine.