Skice s ljetovanja 2013, 22. kolovoza 2013. godine

Šilo, pogled prema Sv. Mikulu

Jesen prvo započne u Gorskom kotaru. Kad prođe Gospa, ovdje se popodnevna svjetlost toplo žuti, a u zraku se već osjeti svježina. Po staroj cesti lagani vjetrić već ponese pokoji suhi list.

Primorsko-goranska županija završava naseljem Zdihovom, a otamo prema Karlovcu već zaboravljamo da se jesen prikrada iz Gorskog kotara; ovdje ljeto još nemilosrdno pali, ali su kukuruzi dopola suhi - tko zna gledati i ovdje je može vidjeti.

Gotovo je, dakle, još jedno ljeto. Iščekivanje jesenjih kiša podsjetilo me na Arsenovu "Ines".

Na brzinu pokupljeno rublje pred kišu
I nestalo je svjetla s tom bjelinom
Još malo šetnje uz more i gotovo.

Brzo je prošlo, kao i svake godine, i kao i svake godine treba sa sobom u zimu ponijeti sve što smo od ljeta uspjeli spasiti, oteti i sačuvati za sebe. Ja sam spasio pokoji pogled preko mora u planinu (Veliku Kapelu, iznad; 17 x 18 cm i ispod; 20 x 21 cm). >> Šilo, Krk. Na akvarelu iznad vidi se šilska crkva Sv. Nikole (Mikula), a ispod se između zelenog i smeđeg raslinja nazire Crikvenica.

Šilo, pogled preko puta

Na plažu, u ruksaku s ručnikom i ostalom opremom za kupanje i pješačenje, nosim i svoj crtaći pribor: sketchbook s toniranim papirom, olovke različitih tvrdoća, gumicu i bijelu pastelu (vidi >> Portret zrcala za detalje). Ne mogu dugo ustrajati na skici, ovo je ljeto bilo prevruće.

Na Lošinju, u uvali Krivici, skiciram posebno impresivan bor (ispod).

Skica bora u Lošinju

Na Krku su borovi drukčiji i puno ih je posve sivih i suhih - stradali od bure. Pred takvim sam prizorom, nakon petnaestak godina, opet napisao pjesmu:

U kosturu bora
Igra se kos;
Ubila ga bura.

Antonio Šiber, 2013

Pjesma bi mogla proći kao haiku, sa zanimljivom onomatopejskom konstrukcijom; bora - bura. Kos, bura i bor bi mogle biti >> kigo (sezonske) riječi karakteristične za Hrvatsku.

Skrivajući se od krčke bure skiciram jadno raslinje koje nam je poslužilo kao zaklon i stijene na kojima smo sjeli da predahnemo (ispod). Ovuda nitko dugo nije prošao, a nas smo dvoje uznemirili velikog zeca.

Skica stijene i silaska

Crtanje me više ne zadovoljava - jedva čekam da završim crtež pa da započnem eksperimentirati s bojom i vodom. Hidrodinamika akvarela.

Slomljen pješačenjem s pogledom na >> Vrbnik (i natrag) ležim pred ormarom s velikim zrcalom (ispod; 21 x 8 cm). Treba mi samo malo vode, svu sam boju skupio od sasušenih ostataka na paleti. Perspektivno skraćenje.

Ležim na krevetu u Šilu

Zanimljivo. Prebacujem se glavom bliže zrcalu (ispod; 22 x 7 cm). Sad noge i stopala izgledaju >> perspektivno skraćeno. Crvenkasta i narančasta, na mjestima žućkasta boja osunčane kože. Odmorio sam se i osjećam se dobro.

Čovjek bi htio biti blizu prirodi, a često zaboravi koliko je priroda okrutna. Zamišljam povratak nakon dana rada u polju u kamenu kuću u >> Dolovu, bez tekuće vode i struje, bez mekanog madraca i tuša, bez klima-uređaja, štednjaka, stroja za pranje rublja, lijekova protiv bolova i za kontrolu svih onih zdravstvenih problema koje sam u 40 godina života skupio. Zastrašujuća pomisao.

Ležim na krevetu u Šilu potrbuške

Ne crtam i ne slikam ja samo sebe. Radi se o tome da sam sam sebi najzahvalniji model.

Ponekad ulovim ljude oko sebe u situacijama koje mi omogućavaju da ih skiciram. Recimo, kad gledaju televiziju (ispod).

Skica Goge 2013

Ili kad se spremaju zaspati (ispod; više informacija o modelu u postu >> Vatrogasci). Ova je skica nastala prije odlaska na more.

Skica tate 2013

Postovi "nakon ljetovanja" dokaz su da "Konstrukcija stvarnosti" traje iznenađujuće (i za mene neočekivano) dugo. Evo tih postova iz prethodnih godina:

<< Ioni konačne veličine u PB pristupu Nakon mora >>

Zadnji put osvježeno: 22. kolovoza 2013. godine.