Skice s ljetovanja, 5. rujna 2011. godine

motar, skica, olovka i bijela pastela

Ljeto je skoro gotovo. I opet ta ista rečenica, na početku još jedne godine, u iščekivanju još jednog ljeta. Kao i prošle godine, ovaj post zatvorit će jedno prošlo vrijeme sunca, mora i neba. Prije godinu dana učinio sam to sa >> slikom galeba koji polijeće, a ove godine činim to sa skicama koje su nastale na ljetovanju. Svaka od tih skica meni priziva jedno konkretno prošlo vrijeme i jedno mjesto. Započnimo s prizorom koji bi mogao biti bilo gdje na Jadranu: motar na stijeni iznad mora (crtež iznad). To je drukčiji motar od onoga koji sam realizirao digitalno >> u jednom prošlom postu.

Goga čita Blagoslov zemlje od Knuta Hamsuna

Ovo ljeto pročitao sam >> "Kabanicu" i druge odabrane pripovjetke od Gogolja (Kabanica je izvrsna, ostatak je znatno slabiji) i >> "Blagoslov zemlje" od Knuta Hamsuna. "Blagoslov zemlje" je solidna knjiga, ali nikako vrijedna Nobelove nagrade koju je Hamsun za nju dobio. Meni je Hamsunova >> "Glad" mnogo bolji roman, bez obzira na to što je na momente izuzetno iritantan. Na crtežu iznad, Goga čita "Blagoslov zemlje".

u staklu vrata

Jutarnja kava i promatranje dana, koji se još nije do kraja zagrijao, s balkona. U daljini se vide sićušne kuće, šuma, planina. More i bijeli repovi barki. U staklu vrata balkona se vidi odraz. Zagledavši se bolje, uočavam da se područja tamnog i svijetlog u odrazu jasno razdvajaju. Idealno za brzu skicu (iznad).

u staklu vrata 2

Još jedno jutro, još jedna kava i još jedna skica.

u staklu vrata 3

I tako nekoliko puta. Treba biti brz jer se svjetlost brzo mijenja, a njeni otisci nestaju tamo gdje su bili i pojavljuju se drugdje.

komadić Valuna

Kupanje na stijenama preko puta Valuna na Cresu. Koliko god da je nepristupačno, ipak ima onih koji dolaze. Parkiralište pred Valunom je puno, ovdje je očigledno popularno. Za jedan dan će biti OK. U hladu pod suncobranom gledam i crtam kuće preko puta (iznad).

u staklu vrata 4

I za kraj, još jedna skica odraza u vratima balkona (iznad). Jedna ruka preko ograde, a u drugoj olovka.

<< Sfere unutar sfera Glazba za banane >>

Zadnji put osvježeno: 5. rujna 2011. godine.