Sfere unutar sfera (29. kolovoza 2011. godine, materijal iz 2005. godine)

Klikni play u prozoru gore za početak videa (OPREZ! video zapis ima 150 MB).

2005. godina bila je proglašena od Međunarodne unije za čistu i primijenjenu fiziku i Ujedinjenih naroda >> Svjetskom godinom fizike. Obilježavala se stota godišnjica Einsteinove "čudesne godine" u kojoj je objasnio mikroskopsku podlogu Brownovog gibanja, uveo specijalnu teoriju relativnosti i kvantizirao svjetlost da objasni fotoelektrični efekt. Te su godine fizičari po cijelom svijetu pokušavali objasniti zašto je njihova profesija važna za društvo, a i ja sam se bavio popularizatorskim aktivnostima. Te sam godine objavio knjigu "Svemir kao slagalica" (Školska knjiga, Zagreb, 2005), a vodio sam i pilot-projekt Multimedijalnog centra Instituta za fiziku, "Sfere unutar sfera". Cilj je tog pilot projekta bio pokazati da se unutar znanstvenih institucija mogu pokrenuti "pogoni" za popularizaciju znanosti, te za proizvodnju kvalitetnog vizualnog obrazovnog sadržaja. Tu sam tvrdnju pokušao dokazati izradom "prototipa" popularno-znanstvenog filma kojeg možete vidjeti na Youtube streamu iznad.

sfere, desktop, ganimed

Taj je projekt vjerojatno mogao završiti i bolje nego što je završio da sam u našoj javnoj i nacionalnoj televizijskoj kući naišao na više razumijevanja i interesa. Ali nisam. No, svejedno, projekt je, naravno, uspio i bez njih. Bio je to naporan posao s obzirom da projekt nije bio ni blizu financiran u toj mjeri da se mogao izvesti jednostavnim naručivanjem i plaćanjem (animacije, kamere, zvuka, montaže ... izrada filma je kompleksan posao). Stoga sam većinu cijelog posla obavio sam.

hod kroz 3D mrežu

Film je kombinacija računalne animacije i snimljenih kadrova, uglavnom ispred zelene pozadine. Ta se tehnika zove chroma key, a zeleni pikseli se u računalnoj obradi videa mogu izbaciti i nadomjestiti željenom pozadinom (vidi montažu iznad koja osim sloja "iza" snimljene scene koristi i sloj "ispred" snimljene scene). U konkretnoj izvedbi, problem je redovito predstavljalo dobro osvjetljenje koje je pozadinu činilo dovoljno monotonom da se može kvalitetno izdvojiti računalnim algoritmima.

studio sa chroma key pozadinom

Za potrebe filma napravio sam improvizirani "studio" čija je glavna sastavnica bila daska velike površine monotono pofarbana u irski zelenu (vidi fotografiju iznad). Oko te daske pažljivo sam rasporedio četiri građevinska reflektora koji su jednoliko osvjetljavali mene i zelenu pozadinu, stvarajući što je manje moguće sjene na zelenoj daski. Izdvajanje zelene pozadine znalo je poljubičastiti preostatak scene (mene; [red, green, blue] - [green] = [red, blue] = [ljubičasta]) i to se na nekim dijelovima filma i vidi.

sfere, desktop, virus

Film je načinjen po originalnom scenariju koji dobrim dijelom prati moju knjigu "Svemir kao slagalica", a na izradi scenarija pomogao mi je i Matko Milin, pogotovo oko dijelova koji se tiču nuklearne fizike i astrofizike. Suradnici na projektu bili su i Aleksandar Maksimović i Danijel Jurman, ali se oni nisu mogli u punoj mjeri uključiti u rad na projektu za koji se na kraju ispostavilo da je bio znatno zahtjevniji nego što smo to predviđali.

sfere

Svaki dobar dokumentarac i popularno-znanstveni film zahtijeva i originalnu glazbu. Tog posla sam se prihvatio s posebnim guštom. Načinio sam više od 20 minuta originalne glazbe za film. Možda u nekom od idućih postova izdvojim nešto od toga. Glazba je odigrala važnu ulogu u filmu, a neki dijelovi mi se čine prilično dobrim i šest godina nakon filma (npr. dio koji prati objašnjenje eksplozije supernova - ta se kompozicija zove "Galaktika u pozadini").

sfere

Cijeli projekt je oko dvije godine pratio portal "Sfere" na kojemu su objavljivane novosti vezane uz napredak filma, prikazivani dijelovi materijala i, općenito, promoviran film. U ovom postu možete vidjeti komadiće tog materijala (desktop pozadine "Sfera unutar sfera", fotografije, frameove ili dijelove frameova iz filma...). Film i završava linkom na portal "Sfere" koji se nekad davno nalazio na adresi sfere.ifs.hr.

sfere

Montaža cijelog materijala, kako snimljenog tako i računalno generiranog načinjena je u profesionalnom programu za digitalnu montažu videa koji je omogućivao chroma key effekt, slojevito slaganje videa i umetanje zvuka, koji je u filmu naknadno nasnimljen i sinkroniziran jer je bilo skoro nemoguće istovremeno snimiti dobar video i pripadajući zvuk. Ovo je bio najdosadniji i najmukotrpniji dio stvaranja filma jer se program znao nezgodno rušiti - montaža videa je proces koji je i memorijski i procesorski vrlo zahtjevan, a godina 2005. i 2011. su svakako različite po količini maltretiranja koja računala mogu podnijeti.

sfere

Film je zamišljen vrlo pretenciozno. Cilj je bio objasniti atomsku strukturu tvari te kako se ona razmatra u fizici, kemiji i biologiji. Upućujući gledatelja na sličnosti koje postoje u ta tri opisa, htio sam predstaviti nanoznanost i nanotehnologiju, a i koncept nanorobota koji je tih godina bio vrlo medijski prisutan. Bilo je to mnogo materijala, i za njegov cjeloviti prikaz trebalo bi mnogo više od 35 minuta koliko film "Sfere unutar sfera" traje.

sfere, desktop, geodetska kupola

Zato je zamišljeno da ovaj film bude vrsta uvoda u iduća tri nastavka koja su trebala prikazivati atomsku strukturu tvari s fizikalnog, kemijskog i biološkog stanovišta. Ta se tri nastavka nikad nisu realizirala, ali "Sfere unutar sfera" svejedno su dobile sasvim pristojnu promociju. Časopis "Drvo znanja" je u listopadskom broju iz 2006. godine na DVDu objavio film. Naklada ovog časopisa bila je tada, barem su mi tako rekli, oko 15-20 000 primjeraka.

sfere, desktop, sunce

Dugo sam namjeravao načiniti engleske titlove za film, ali to se ostvarilo, evo, tek sad. Dakle, ovo je svjetska premijera filma "Sfere unutar sfera" na stranicama "Konstrukcije stvarnosti"!

Inače ime "Sfere unutar sfera" potječe od toga što je sfera tako čest oblik na svim skalama: počevši od zvijezda i planeta, preko mjehurića i kapljica, do stanične jezgre, virusa, fulerena, atoma, jezgara, ... Prolazeći kroz prostorne skale prolazimo kroz sfere unutar sfera.

<< Bob Dylan revisited Skice s ljetovanja >>

Zadnji put osvježeno 26. kolovoza 2013. godine