Bob Dylan revisited, 27. lipnja 2011. godine

Bob Dylan - tuš

Prošlo je više od godine otkako je Bob Dylan imao koncert u Zagrebu. Tome sam tada posvetio i >> poseban post. Ovo je opet post o Dylanu, motiviran mojim "ponavljanjem gradiva" i upoznavanjem materijala o Dylanu i od Dylana koji mi je promaknuo. Ovdje prvenstveno mislim na Tell Tale Signs album koji sam preslušavao u zadnje vrijeme. Radi se o djelu sklopljenom od "otpadnog materijala", od pjesama ostavljenih negdje po strani i u međuvremenu, a koje su na kraju našle svoje mjesto u ovom skrpanom dvostrukom albumu. No, sveukupno, materijal nije tako loš, na mjestima je čak i vrlo kvalitetan.

Jedna od stvari koje sam zapamtio je i Dylanova verzija "Cocaine blues". Radi se o varijaciji gotovo pa tradicionalne blues kompozicije "Little Sadie" koju je Dylan obradio na odličan način, uz iznimno kvalitetnu instrumentalnu pratnju. Dalo je to i meni krila da pokušam tu stvar obraditi to na neki svoj način pa sam prvo prošao kroz nekoliko verzija teksta i sklopio svoju mješavinu istog. A onda sam to i otpjevao i odsvirao, a kako je to ispalo, procijenite na Youtube videu ispod (kliknite strelicu za početak reprodukcije videa). Video sam napravio tako da se na svaki spomen riječi "cocaine" ukažu deformirana vrata, koja, u mojoj interpretaciji ovisnosti, predstavljaju neki mogući izlaz, ali ih je teško ili nemoguće otvoriti zbog toga što su se toliko izvitoperila (vrata se uz dovoljan napor MOGU otvoriti - govorim iz svog pušačkog iskustva i zadnjih 27 mjeseci potpune apstinencije).

Poslušao sam i čudnovatu kompilaciju Masked and Anonymous (soundtrack iz istoimenog filma) koja se sastoji uglavnom od obrada Dylanovih stvari, ali nalaze se na njoj i četiri izvrsne pjesme koje izvodi Dylan (odlična verzija južnjačke himne Dixie, Down in the Flood, tradicionalna Diamond Joe koju na bendžu prati fenomenalan svirač i upečatljiva i nabrijana Cold Irons Bound koju treba slušati na jakom pojačanju).

Obrade su svakakve, i dobre i loše, a posebno je zanimljiva obrada pjesme Like a Rolling Stone koja se u izvedbi talijanskog banda Articolo 31 zove Come Una Pietra Scalciata (Kao kotrljajući kamen, ali na talijanskom). Uostalom, >> poslušajte i sami na Youtubeu sviđa li vam se to kao i meni. Sophie Zelmani se okušala u obradi Most of the Time. U njenoj je interpretaciji nastao neki čudni hibrid Lou Reedove Walk on The Wild Side i Dylanove Most of the Time. Možda se nekome tko nije čuo Dylanovu ogoljenu verziju ove pjesme, samo s gitarom i usnom harmonikom na Tell Tale Signs, Sophieina ženski senzualna obrada može i dopasti. Meni je Dylan daleko bolji, sorry Sophie.

Mladi Bob Dylan - tuš

Slovenski PhD student, moj koautor i štovatelj Dylanovog djela, Anže, s kojim sam nedavno objavio i >> članak u Phys. Rev. E časopisu o elektrostatskoj nestabilnosti sfernih ljusaka, uputio me je na neke starije materijale o Boby Dylanu, posebno dokumentarce (The other side of the mirror). Razgovarali smo o tome posebno živahno prošlog rujna kad je Anže došao na dva dana u Zagreb - u tom periodu smo i skopili skoro finalnu verziju >> našeg članka. Iz gledanja dokumentaraca o Dylanu došla je inspiracija za ilustracije koje predstavljam u ovom postu.

Gornje dvije ilustracije su napravljene nerazrijeđenim tušem, tako da imaju izrazit kontrast. Slike su skenirane, a onda su sitne varijacije svjetline u tušem obojenim područjima uništene tako što je sken posteriziran na samo dva nivoa: crno i bijelo. Naš mozak koji je nabrijan na prepoznavanje lica nema nikakvih problema da prepozna Dylanovu facu u ovakvoj reprezentaciji, posebno u ilustraciji koja je otvorila ovaj post i koja mi je posebno uspjela.

Stari Bob Dylan - tuš i drvene bojice

Nešto boje sam dodao na ilustraciji prikazanoj iznad. Iskoristio sam za to drvene bojice. Zanimljiva tehnika (kombinacija tuša i drvenih bojica), vrlo vjerojatno ću se još koji put okušati u tome. Dylan je na slici iznad prikazan u poznijim godinama, naravno, s karakterističnim brčićima.

I na kraju, ispod predstavljam crtež Boba Dylana (grafitne olovke različitih tvrdoća). Čini mi se da je prepoznatljivo.

Mladi Bob Dylan -olovka

Bliži se ljeto, odmori, pakiranje nezavršenih poslova u srpnju, gužva, vrućina, pa će i Konstrukcija stvarnosti većinom mirovati kroz srpanj i kolovoz. Nadam se da će, ako postova bude, postovi biti o spektaklima prirode kojima ću biti sretan svjedočiti. Na zdravlje!

Potražite više postova o rokenrolu u >> arhivi.

<< Olimpijske ilustracije Sfere unutar sfera >>

Zadnji put osvježeno: 27. lipnja 2011. godine.