Leonardov hram, treći dio (05. prosinac 2010. godine)

leonardov hram

Prošla je skoro cijela godina >> otkad sam najavio izradu modela centraliziranog hrama prema Leonardovim skicama. Izgubio sam volju za taj projekt i nisam ga završio u onom smislu u kojem sam vidio kraj tog projekta kad sam ga započinjao. Ali bolje je završavati i spakirati stvari nego ih ostavljati rasute unaokolo pa tako i ja odlučujem ovaj projekt spakirati. Nije izgledno da ću mu se opet vratiti. A slike koje donosim prikazuju kako je projekt spakiran.

Slika koja otvara ovaj post (iznad) prikazuje hram na komadu stjenovite obale. Vidi se otvoreno more sa razbacanim stijenama.

leonardov hram

Krov hrama je od crijepa (vidi sliku ispod). Za tu sam se varijantu odlučio zbog istog rješenja kod firentinske katedrale koja bi Leonarda sigurno inspirirala jer je još kao petnaestogodišnjak sa svojim učiteljem i šefom Verochiom sudjelovao u završetku firentinske katedrale postavljajući na njen vrh bakrenu kuglu. Na slici iznad vidi se i da moj model Leonardovog hrama na vrhu također ima bakrenu kuglu.

leonardov hram, krov
leonardov hram

Simetrična osmerokutna struktura oko glavne kupole razbijena je ulazom koji sačinjavaju još dvije manje kupole. Iz ove perspektive ulaz se dobro vidi (iznad), a vidi se i da tim zahvatom nije narušena elegancija strukture. Ulazne stube raspoređene su također u (polu)osmerokut, u skladu s osmerokutnom simetrijom dijelova tlocrta. Sam tlocrt jasnije se vidi u pogledu odozgo (ispod).

leonardov hram

Hram je vjerojatno življi nego što bi ga Leonardo načinio, a razlog tome je što sam htio da hram ne bude samo hram koji bi izgradio Leonardo, premda to jest osnovna motivacija, nego da hram bude izgrađen u čast Leonardu. Zato se tu vidi niz šarenih detalja koje ću kasnije objasniti.

leonardov hram

Ispod je prikazan ulaz u hram. Sličan pogled imao bi posjetitelj s kopna.

leonardov hram

Na slici ispod prikazan je jedan od "spomenika" u udubljenjima oko glavne kupole. Leonardo je tu >> u svojim nacrtima jasno predvidio prostore za skulpture, spomenike. U mojoj varijanti u tim udubljenjima "živi" bakrena Leonardova kosa čija je konstrukcija i veza s Leonardom opisana u >> prethodnom postu. Svaka postavljena skulptura je drukčija. Prozori natkriveni četvrt-sfernim malim kupolama (ispod) također su inspirirani Leonardovim folijama, tj. njegovim dizajnima vezanim uz kvadraturu kruga te lune i upisivanjem krugova u lune. Više o toj Leonardovoj zanimaciji govorio sam u postu >> lune i rozete.

leonardov hram

Ulazna vrata u hram (ispod) također su inspirirana Leonardovom geometrijom i idejama o "kvadraturi kruga", ovaj put s osmerokutnom simetrijom. Tako su načinjeni uzorci od srebra i zlata na bakrenim vratima. Vide se opet lune. Vidimo i da je hram osvijetljen u unutrašnjosti, a u samom centru hrama, ispod glavne kupole nalazi se ikozaedar koji lebdi iznad cilindričnog postolja. Hram sadži poliedre ispod svake od kupola oko glavne, osim ispod male kupole iznad ulaza gdje bi postavljanje poliedra blokiralo ulaz (vidi >> tlocrt hrama ovdje). Tako sve skupa ima osam poliedara, a izabrani su deltaedri koji su diskutirani su u postu >> deltaedri a la Leonardo. Radi se opet, naravno, o strukturama inspiriranim Leonardovim ilustracijama u knjizi Lucae Paciolia.

leonardov hram

Malo dubljim ulaskom u hram, centralna, posebno osvijetljena struktura se bolje vidi (ispod), a vide se i rozete i ukrasi iznad njih. Šareno i barokno, ali ipak se nadam da bi bilo u skladu s Leonardovim zamislima.

leonardov hram

Centralni prostor hrama jasnije se vidi na slici ispod. Osam rozeta, od kojih se na donjoj slici vide tri, inspirirano je opet lunama i Leonardovim idejama o "kvadraturi kruga", a sama konstrukcija rozeta opisana je u postu >> lune i rozete. Iznad rozeta vide se "čipkasti" ukrasi koji su simulacija "Leonardovih petljancija" (vidi i sliku iznad). Konstrukcija ovih ukrasa opisana je u prethodnom postu >> Leonardove petljancije. Isti uzorak ukrašava i cilindar koji je postolje za "lebdeći" ikozaedar. Vide se i prolazi prema malim prostorima ispod okolnih kupolica. U svakom od tih malih prostora nalazi se jedan od deltaedara postavljen slično kao i ikozaedar u centru hrama.

leonardov hram

Pogled s vrha glavne kupole prema dolje (ispod) jasnije prikazuje tlocrt glavnog dijela hrama i male prolaze prema sporednim kupolama. Vidi se i uređenje podnog kamena s osmerokutnom simetrijom. Na podu se mogu vidjeti i tragovi vanjskog svjetla koje prolazi kroz rozete.

leonardov hram

I konačno, pogled prema gore otkriva strop i stropno svjetlo okruženo opet jednom Leonardovom "petljancijom". Vidi se i struktura potpornih greda za kupolu. Osmerokutna simetrija jasna je, naravno, i ovdje.

leonardov hram

I na kraju, evo popisa svih prethodnih postova koji će vam detaljno objasniti neke od aspekata strukture:Ova priča ima i nastavak. Hrvatska radio televizija načinila je sedmominutni prilog koji opisuje ovaj projekt. Taj prilog, uz neke dodatne informacije >> možete pogledati OVDJE.

<< Vani je snijeg Haiku krijesnice >>

Zadnji put osvježeno 07. lipnja 2011. godine