Leonardov hram, drugi dio, 17. travanj 2010. godine

Plan of the 3D model of Leonardo temple

Vrijeme leti i prošlo je četiri mjeseca otkad sam najavio izradu 3D modela i PovRay scene hrama prema Leonardovim skicama. Interes za projekt me je već pomalo napustio i rijetko mu se vraćam. Zato je možda pravo vrijeme da zapišem gdje je sve to stiglo u međuvremenu. Na slici iznad vidi se Leonardov tlocrt hrama i moj 3D model. Vide se jasne sličnosti, ali i razlike, pogotovo u dijelu koji spaja ulaz u hram s glavnom kupolom. Razlike su svjesne i namjerne, načinjene nakon studije mnogih drugih Leonardovih skica, ali i arhitekture tog vremena. Posebno su zanimljive razlike u malim kupolama oko glavne kupole gdje Leonardova skica sugerira ponešto drukčiju geometriju od one koju sam ja konstruirao. Razlog tome je da Leonardove male kupole nisu dijelovi sfere (vidi ispod).

3D model of Leonardo temple, detail of the plan

Stoga su male kupole koje se mogu uklopiti u Leonardovu geometriju manje nego što je on predvidio.

Izgled hrama u 3D perspektivnoj projekciji, s kamerom postavljenom izvan hrama prikazan je na slici ispod, zajedno s Leonardovom 3D skicom hrama. Treba uočiti da točka pogleda na Leonardovoj skici onemogućuje uvid u ulazni dio hrama.

perspective view of Leonardo's temple

Moguće je da je prvotna Leonardova zamisao bila da male kupole budu stožaste, a ne polusferne kako sam ih ja načinio. Analiza drugih Leonardovih skica (vidi prethodni post o Leonardovom hramu) učvrstila me je u zamisli da odustanem od ideje stožaste kupole, pogotovo što Leonardove skice nisu posve jasne i na dijelovima se čini kao da simultano ispituje ideju stožaste i sferne kupole.

Na modelu su ostavljeni prostori za rozete i prozore. Konstrukcija rozeta koje će se uklopiti u model opisana je u prethodnom postu. Prostori koje je Leonardo predvidio za kipove ostavljeni su praznima i u njih ću vjerojatno uklopiti strukture slične "Leonardovoj kosi" opisanoj u jednom prethodnom postu. Ispod je prikazan pogled na hram iz pozicije promatrača koji upravo ulazi u njega.

entering Leonardo's temple

A evo i pogleda iz unutrašnjosti hrama prema stropu (glavnoj kupoli; ispod). Imam i jasne ideje za nastavak projekta. Naravno, teksture i rendering, stvaranje krajolika oko hrama, atmosfere, svjetlosti, sve je to jedna posebna priča koja se nastavlja na 3D model prikazan ovdje. I to je to za ovaj post.

inside Leonardo's temple

NADOPUNA: (05. prosinca 2010. godine) Kako je ovaj projekt završen, možete pogledati u finalnom postu iz ove serije, >> Leonardov hram, treći dio.

<< Family (obitelj) Jezerske strukture >>

Zadnji put osvježeno: 05. prosinca 2010. godine.