Lune, rozete i Leonardo, 09. studeni 2009. godine

rosette, lune, church, rozeta

Opet o Leonardu. Mnogo postova o Leonardu u zadnje vrijeme je posljedica toga što radim na jednom većem projektu, a djelići koje ovdje objavljujem samo su mali dio velike slike. O tome nadam se uskoro. No... Lune. Luna je dio površine ograničen dvama kružnim lukovima. Najčešće se lunom smatraju samo konkavni oblici, tj. oblici u kojima su centri zakrivljenosti oba luka s iste strane oblika. Oblik je ime dobio po Mjesecu, naravno.

U kontekstu Leonarda da Vincija, lune su zanimljive jer ih je Leonardo često koristio u svojim dizajnima ornamenata, a i u neuspjelim (naravno) matematičkim pokušajima kvadrature kruga (jedan takav zanimljiv pokušaj vezan je uz Hipokrata iz Chiosa). Jedan od njegovih mnogobrojnih dizajna (iz Codexa Atlanticusa) vezanih uz kombinaciju poligona i kruga (ovdje spada i famozni vitruvijski čovjek) prikazao sam u "modernom" i obojenom izdanju na slici ispod, u kojoj se jasno vide lune i Hipokratov dokaz da je kvadratura tamnoplavih površina moguća.

Leonardo da Vinci, lune, circle, square

Posebno su zanimljive lune kojima oba luka imaju istu zakrivljenost, jer se njima može lijepo popuniti kružni dio ravnine, a budući da ja namjeravam konstruirati rozetu, to mi je važno. U lunu najprije želim upisati određeni broj krugova kako je i prikazano na slici ispod.

circles inscribed in a lune

Jasno je da se u lunu može upisati beskonačan broj ovakvih krugova. Određivanje pozicija i radijusa kružnica nije pretežak posao, a ako ne ide na ruke, uvijek pomaže Mathematica. Dobije se kvadratna jednadžba za radijus idućeg kruga, koja ovisi o radijusima prethodno upisanih krugova. Kad jednom upišemo krugove u lunu, možemo ih obojiti po želji, a lunu rotirati oko njenog vrha određeni broj puta tako da se na taj način posve pokrije "krug" (formalno nastaje potpuno pokrivena okolina centra, ali sam izgled konačnog oblika je tek u granici beskonačno tanke lune zaista i krug). Jasno je također i da lune proizvoljnih "debljina" nisu dozvoljene. I tako nastaje dizajn rozete ili nekakvog vitraja.

rosette, color, vitraj, window

Naravno, dalje se može igrati s detaljima pa načiniti rozetu unutar rozete unutar rozete ..., mijenjajući pritom algoritme za bojenje krugova i slično.

rosette, vitraj, lunulla, temple, circle
<< Leonardova kosa Deltaedri ala Leonardo >>

Zadnji put osvježeno: 09. studenog 2009. godine.