Family (07. travanj 2010. godine)

Klikni play u prozoru gore za početak streama s YouTube-a. Vizualizacija moje glazbe iz 2005. godine. Stvar se u originalu zvala "Kate song" ali kad sam je nedavno ponovno preslušao uočio sam određenu nostalgiju koju tempo i glazba iskazuju. Dok sam je slušao nekako mi se ukazala slika obiteljskog albuma koji se lista uz treperavo svjetlo svijeće pa sam i pokušao takvo nešto iskodirati u Povrayu. Donekle sam zadovoljan, treperavi plamen svijeće se mogao dočarati vjernije.

No, možda su od same 3D vizualizacije glazbe zanimljivije (2D) fotografije koje su "sirovi materijal" za video. Fotografije su poslagane otprilike po starosti tako da je najstarija fotografija i prva (vidi ispod). Radi se o fotografiji obitelji tetke mog djeda (Šibera) iz 1905. godine koja je, koliko se sjećam iz njegove priče, snimljena negdje oko New Yorka.

family, horse, man, woman, daughter, work, old photograph, 1905

Fotografija je zanimljiva po mnogo aspekata, a impresivna je i figura djedove tetke.

Bilo mi je teško probrati fotografije za video. Zato sam se odlučio prije svega za starije fotografije, koje su možda zanimljivije s današnjeg stajališta. Album ide sve do mene, ali ovaj stariji dio je više naglašen, pogotovo s obzirom na priču oko mog djeda Šibera. Na mjestima sam razmišljao da li da uključim fotografije osoba u vojnim uniformama pa sam se ipak odlučio za tu opciju jer su i te vojske i uniforme dio priče i dio povijesti koja svaku obitelj barem okrzne. Radi se o ljudima koji su se fotografirali valjda da pošalju te fotografije svojim obiteljima. A o obitelji se i radi.

Ja o svakoj od fotografija mogu ispričati jednu posebnu priču, ali to za video nije važno. Svi obiteljski albumi su na neki način slični: Radi se o ljudima koji su u izravnoj vezi s onime koji čuva i ponekad prelistava album. Ti ljudi prolaze kroz stranice albuma i stare kako se listanje približava kraju. Mnogih od njih više nema, a i onaj koji lista više nije švrćo naslonjen za zid kojemu sunce ide u oči pa žmirka. O tome je i glazba, a o tome je i video.

A evo i nekoliko zanimljivih kadrova iz videa:

family, old photograph family, old photograph
family, old photograph family, old photograph
family, old photograph family, old photograph
<< DNA toroidi Leonardov hram, drugi dio >>

Zadnji put osvježeno 07. travnja 2010. godine