Leonardove petljancije (26. listopad 2009. godine)

pattern, leaves, plant, Leonardo, flower, intricate
pattern, leaves, plant, Leonardo, flower, internalized

Jedno od manje poznatih, a možda najmaštovitijih djela Leonarda da Vincija je njegovo oslikavanje Salle Delle Asse u dvorcu obitelji Sforza iz Milana (vidi sliku ispod). Leonardo je vrlo vješto iskoristio geometriju dvorane da postigne dojam kako se promatrač nalazi u nekakvoj gustoj šumi (radi se o djelu koje bi se vjerojatno moglo kategorizirati kao Trompe-l'œil, vrlo čestom u dobu baroka). No, uzorak koji Leonardo stvara je kompleksna petljancija lišća, grana i grančica, te stabljika/užadi koje se vežu u stotine različitih i vrlo matematiziranih načina.

Sala Delle Asse, knot, Da Vinci, Leonardo

Naravno, svaki amater povjesničar znanosti odmah će ispucati kako je Leonardo predvidio danas vrlo aktivnu granu matematike/topologije, teoriju čvorova (ovo ne bi bilo posve točno, jer se slični uzorci mogu pronaći u mnogo starijim knjigama, npr. Book of Kells - 800 AD). Kako god bilo, uzorak je zbilja krasan pa je i mene inspirirao da napravim nešto barem donekle slično. Radi se o nekoj vrsti stohastičkog pokrivanja površine funkcijom kojoj su vrijednost i prva derivacija svugdje kontinuirane, a koja je po dijelovima određeni dio kružnice (tj. torusa u 3D prikazu).

pattern, knot, čvor, uzorak

U algoritam je uključena i neka primitivna verzija detekcije samopresijecanja krivulje (2D collision detection). Nisam bio u potpunosti zadovoljan s lišćem koje prekriva metalni (srebrni) čipkasti uzorak stabljike, pa sam načinio nekoliko verzija bez (bakrenog) lišća. I Leonardo je radio sličnu stvar posebno izdvajajući uže "ispod" šumskog svoda.

Leonardo, plant, rope, knot, flower, uže

Algoritam stvara uzorak koji se glatko nastavlja slijedeći simetrije osmerokuta. Osmerokut je posebna priča u kontekstu Leonarda da Vincija i on ga je često koristio u svojim nacrtima, između ostalog i za nacrt "centraliziranog hrama" (o tome uskoro). Uzorak se može iskoristiti kao ukras za strop, pod ili kao obrub prstena s dragim kamenom osmerokutne simetrije.

octagon, plant, rope, knot, flower, uže

Cijeli eksperiment mi je zanimljiv u nekom širem kontekstu "modularnog ornamenta", izgradnje uzorka od ponavljanja predefiniranih, dogovorenih ili zadanih (elementarnih) motiva.

octagon, plant, rope, knot, flower, uže
<< Kava pored mora Potrgano nebo >>

Zadnji put osvježeno 23. studenog 2009. godine