Haiku krijesnice (09. prosinca 2010. godine)

krijesnica, noć, trava
Ne idi, ne idi:
njihov je zov prosta laž,
prva krijesnice

(Issa, preveo Vladimir Devide)

Kad ste zadnji put vidjeli krijesnicu? Ja sam je zadnji put vidio prije više od 20 godina. Možda su krijesnice izumrle? Možda ovaj Issin haiku uskoro ništa neće značiti novim generacijama koje nikad neće vidjeti krijesnicu. Tromo i lelujavo kretanje kroz noć, jače i slabije žarenje komadića žara cigarete kojeg nosi vjetar, šta li? Ne mogu zamisliti krijesnicu uz buku i grad. Krijesnicu zamišljam uz pečenje mladog kukuruza, toplu noć i poznata lica. Lica su mlada i nasmijana. Po tome znam da se radi o sjećanju djeteta.

Nije samo meni jasno da krijesnice nestaju. Citiram komadić članka "Scientists See Fewer Fireflies" Michaela Caseya iz The Washington Posta (31. kolovoza 2008. godine):

It is quite clear they are declining," said Stefan Ineichen, a researcher who studies fireflies in Switzerland and runs a Web site to gather information on firefly sightings. "When you talk to old people about fireflies, it is always the same," he said. "They saw so many when they were young, and now they are lucky now if they see one."

"Posve je jasno da je njihov broj u opadanju", rekao je Stefan Ineichen, istraživač koji studira krijesnice u Švicarskoj i održava internetsku stranicu za skupljanje informacija o viđenju krijesnica. "Kad razgovarate sa starim ljudima o krijesnicama, uvijek je to isto," kaže on. "Vidjeli su ih mnogo kad su bili mladi, a sad su sretni ako vide jednu."
krijesnica, noć, trava
Prva krijesnice
čuvaj se: prljav je zrak
glavnoga grada!

(Issa, preveo Vladimir Devide)

Krijesnica je čest motiv u haiku poeziji, između ostalog i zato što se haiku oslanja na "ključne riječi" da naglasi godišnje doba. No, od svih haikua o krijesnicama koje sam pročitao, Issini su daleko najbolji, stoga nije čudno da je oba haikua koje sam odlučio ilustrirati napisao upravo on - Issa. Issa se među haiku pjesnicima koje poznajem snažno izdvaja. Njegovi haikui su na granici humora i tragedije, boli i komedije, gorčine i slatkoće. Takav je i život pa sam Issu doživio kao čovjeka snažnog osjećaja života. Uostalom, njega život nije nimalo štedio pa je možda i to razlog za njegovu snažnu poeziju (vidi >> Wikipedijin članak o Kobayashiju Issi).

Inače, krijesnice su, kao i svi kukci, izuzetno odvratne kad ih se pogleda izbliza. U mojoj konstrukciji stvarnosti, krijesnica je samo vijugava cijev ispunjena svjetlošću. Suština krijesnice. Haiku krijesnica.

NADOPUNA: (2.7.2014.) Jučer sam za danjeg svjetla uočio krijesnicu i uspio je i fotografirati (ispod). Već sam skoro zaboravio kako izgledaju krijesnice.

krijesnica, Marija Gorica

Za više postova o haiku poeziji, pogledajte >> arhivu.

<< Leonardov hram, treći dio Portret Rabe Karabekiana >>

Zadnji put osvježeno 2. srpnja 2014. godine