Art nouveau tanjuri, 4. kolovoza 2017. godine

verzija 3

Ne znam zašto su mi se te slike motale po glavi već tjednima, evo sve pokušavam naći neki poticaj za projekt koji predstavljam, a ne uspijeva mi. No, bitno je da je završen. Radi se o "lažnim" art nouveau / jugendstil / secesijskim tanjurima s mojim likom (iznad). Inspiracija dolazi nekako najviše od >> Alfonsa Muche, a kombinacija lijepog ženskog lika i geometriziranih biljnih motiva, sve unutar i oko kružnice, tipična je i za Muchu (1860 - 1939) i za razdoblje. Pozlata kao element slike tipična je, recimo, za >> Gustava Klimta. Ja sam, naravno, od svega načinio travestiju jer sam lijepi ženski lik zamijenio sumnjivim bradonjom.

Muchin rad iz 1899. godine prikazan je na slici ispod. Radi se porculanskom tanjuru načinjenom u tvornici Jean Pouyata u Limogesu. Muchine ilustracije i dizajn karakteriziraju elegantne i pojednostavljene linije koje naglašavaju formu pa sam i ja taj element koristio u svojim tanjurima. U mom slučaju linije su načinjene od plemenitog metala (vidi iznad i ispod).

Mucha La Plume plaque

Za drugu verziju (ispod) upotrijebio sam geometrizirani biljni motiv. Dobiven je iz koda inspiriranog Leonardovim crtežima čvorova koji sam predstavio u >> postu iz davne 2009. godine.

verzija 1

Geometrija na slici ispod dio je heksagonalnog / triangularnog / romboidnog popločavanja ravnine. Opisana je u postu >> periodično - neperiodično.

verzija 4

Na webu se može pronaći i porculanski tanjur s preradom Klimtove slike "Judita i Holofernova glava" (bez glave doduše - radi se o muzejskom suveniru), s nabrijanom paletom, pogotovo u plavim tonovima (ispod). I ovdje vidimo pojednostavljenu i geometriziranu biljnu stilizaciju u pozadini. Klimtova slika nastala je samo dvije godine (1901) nakon Muchinog tanjura.

Klimt tanjur

A evo i još jedne moje varijante (ispod). Geometrija kružića u ukrasnom obrubu preuzeta je iz moje >> studije matematiziranih rozeta a la Leonardo.

verzija 2

Za kraj, još jedan sumnjivi bradonja nepovjerljivog pogleda (ispod). Geometrijski obrub dio je Penroseovog popločavanja opisan u mom >> postu iz 2012. godine.

verzija 2
<< Sikavica Hrast crnika >>

Zadnji put osvježeno: 4. kolovoza 2017. godine.