Sikavica, 30. srpnja 2017. godine

Sikavicu sam čak i ja, s vrlo ograničenim botaničkim znanjem uspio prepoznati. No, moje istraživanje i pomoć Facebook prijatelja pokazali su da stvari ipak nisu tako jednostavne kakvim se čine. Često korišteno klasifikacijsko ime za sikavicu je Silybum marianum, no sinonim je Carduus marianus L., gdje ovo "L.", naravno, označava >> Carla Linnaeusa. Carduusi su široki rod, koji uključuje mnoge biljke koje se smatraju invazivnim korovom, npr. u Australiji ili SADu. Ovdje spada i Carduus nutans koji proizvodi bio-kemikalije koje štete okolnom bilju. U Italiji, Carduus nutans zovu Il cardo rosso, u Njemačkoj Nickende Distel u Engleskoj i Škotskoj nodding ili musk thistle.

Ova moja "sikavica", naslikana 18. lipnja ove godine, zapravo je vrsta Carduusa nutansa, ali ne "obična" nego podvrsta Carduus nutans subsp. micropterus (Borbás) - kod nas ovu biljku zovu i uspravni stričak. >> [1]. Ta je podvrsta prepoznatljiva po uskim listovima, vrlo različitim od onih u prave sikavice, Carduus marianus. Micropterus je i širi ilirsko-jadranski poluendem, zaštićen u Hrvatskoj. Rasprostranjen je u bivšoj Jugoslaviji, Albaniji i dijelu Italije.

Slika ispod ne prikazuje Micropterus nego Silybum marianum, dakle pravu sikavicu. Uočite koliko su joj listovi širi od Micropterusa, premda je izgled cvijeta prilično sličan - razlikuju se ipak zadebljali dijelovi stabljike i listovi neposredno ispod cvijeta. Micropterus, osim toga što je lijep cvijet, i prekrasno, mekano ali snažno, miriše i privlači kukce.

Sikavica na slici ispod preuzeta je iz knjige "Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz" (1885), Otta Wilhelma Thomea. O toj sam knjizi pisao u postovima o >> livadskom ljutiću i >> kruški. Za ovu priliku, posebno sam uredio sliku iz nekoliko pročišćenih verzija na internetu.

IZVORI:

[1] >> Carduus micropterus (Borbás) Teyber, Flora Croatica Database, posjećeno 30. srpnja 2017. godine.

<< Apneja Art nouveau tanjuri >>

Zadnji put osvježeno: 30. srpnja 2017. godine.