Dvorana slave: Poslije kataklizme, 3. listopada 2015. godine

Stol i stolice pred prozorom. Pogled na more.

Cilj projekta >> Poslije kataklizme bio je uhvatiti jutarnju "morsku" svjetlost. I mislim da mi je to većim dijelom i uspjelo (iznad i ispod).

Stol i stolice pred prozorom. Pogled na more.

Za ovu priliku, slike sam ponovno "izračunao" (renderirao) koristeći novu implementaciju radioziteta (radiosity) iz 3.7 verzije PovRaya - stvar radi dobro i brzo, premda sam primijetio i male artefakte / fleke u polju osvjetljenja. Nije strašno.

Stol i stolice pred prozorom. Pogled na more. Knjiga. Kava.

Projekt sam stvarao kad je moja knjiga >> Problem promatrača bila pred izlaskom - otud knjiga uz šalice kave na stolu (iznad i ispod). Verziju omota na slici iznad načinio je grafički urednik "Jesenskog i Turka" na moj prijedlog prikazan na slici ispod. >> Elektronička verzija "Problema promatrača" ima moju naslovnicu - >> kliknite OVDJE da je downloadirate.

Stol i stolice pred prozorom. Jutro. Pogled na more. Knjiga. Kava.

Scena je nazvana "Poslije kataklizme" jer mi se učinilo da bi tako nekako izgledao svijet nakon atomskog rata, recimo. Prekrasan, a opet hladan i neljudski. Jutro je, ostale su šalice s kavom, iz kojih se čak još i puši (iznad i ispod), a ljudi upadljivo nedostaju. More i nebo su plavi i lijepi kakvi su oduvijek bili, s ljudima ili bez njih. Poslije kataklizme.

Stol i stolice pred prozorom. Pogled na more. Knjiga. Kava.

Arhitektonski, scena je fikcija - prozor je samo malo iznad površine vode tako da bi kuća bila zalivena vodom već i kod najmanjeg vjetrića. Naravno, arhitektonska korektnost nije bila cilj ovog eksperimenta.

Stol i stolice pred prozorom. Pogled na more. Knjiga. Kava.

Izradio sam i "noćnu" verziju scene, osvijetljenu umjetnim izvorima svjetlosti, trima žaruljama pored prozora (ispod). Tamo gdje je bilo more i nebo, sad je samo odraz puste nutrine zgrade. Kava se odavno ohladila. Noć poslije kataklizme.

Stol i stolice pred prozorom. Noć.

Bilo je tu zanimljivog posla, npr. definicije dima kao medija koji raspršuje svjetlost, a bavio sam se malo i 3D modeliranjem. Ispod je prikazan 3D model stolca koji sam izradio u Wings3D modeleru ...

Wings3D model stolca

... a modelirao sam i šalicu (ispod), premda bi šalicu bilo lako načiniti i koristeći CSG (constructive solid geometry) tehniku u PovRayu - ako koga slučajno zanima, >> OVDJE može poslušati brzi uvod u tu tehniku (četvrti sat mog predavanja studentima u Ljubljani iz svibnja 2013. godine).

Wings3D model šalice

CSG tehnika primijenjena je u izradi naliv-pera (ispod) - najkompleksniji je naravno vrh pera, ostalo su cilindri (cylinder) i stošci (cone). Stijena nije >> isosurface nego heightfield objekt. Ako koga slučajno zanima ...

Naliv-pero. CSG.
<< Lješnjak Slobodni plutači >>

Zadnji put osvježeno: 3. listopada 2015. godine.