Lješnjak, 26. rujna 2015. godine

Vodene boje. 27 cm x 19 cm.

Lješnjaci (iznad). >> Kliknite na sliku da je prikažete u većoj rezoluciji.

>> Corylus avellana ili >> Corylus maxima ? Nisam botanički ekspert, ali mogli bi možda biti maxima jer su košuljice plodova bile znatno duže od samih plodova (ovo se vidi pogotovo na krajnje lijevom plodu u skupini - iznad).

Naslikani su 30. srpnja ove godine, kad je plod još bio zelen, a njegova ljuska posve elastična i zeleno-žuta na mjestima.

Zemlja koja proizvodi daleko najviše lješnjaka (3/4 svjetske proizvodnje) je Turska, a od svih proizvedenih lješnjaka Nutella otkupi i upotrijebi oko 1/4. Lješnjaci sadrže znatne količine vitamina (potogovo E i B) i minerala (pogotovo mangana, magnezija i željeza - mjereno s obzirom na potrebe ljudskog organizma).

Lješnjaci na slici ispod (Corylus avellana) objavljeni su u knjizi >> Flora Londinensis engleskog botaničara >> Williama Curtisa (1746 - 1799). Ne znam tko je ilustrator, na Flori Londinensis radili su James Sowerby (kojeg sam već spomenuo u >> postu o maku), Sydenham Edwards i William Kilburn. Moguće je da je autor i netko drugi jer je >> William Jackson Hooker, botaničar (to NIJE onaj William Hooker, ilustrator, kojeg sam spomenuo u >> nedavnom postu o šljivama) 1817. izdao prošireno izdanje Flore dopunjeno svojim tekstovima.

Lješnjak, Flora Londinensis

A ove na slici ispod, 1817. godine naslikao je >> George Brookshaw (1751 - 1823). Objavljeni su u njegovoj knjizi Pomona Britannica.

Brookshaw je poznat po tome što je ilustratorsku karijeru započeo kao majstor za slikanje cvjetnih dekoracija namještaja. Prema nekim izvorima (Rachel MacGregor), premda je kao botanički ilustrator bio zapažen, nikad nije dostigao onu slavu i zaradu koju je stekao kao majstor od namještaja.

Lješnjaci, George Brookshaw, Pomona Britannica

Lješnjake na slici ispod naslikao je Pierre-Joseph Redouté, onaj "Rafael cvijeća" kojeg sam spominjao u >> postu o ruži i >> postu o daliji. Majstorski.

Lješnjaci, Redoute

Konačno, lješnjake na slici ispod naslikao je Otto Wilhelm Thomé (1840–1925) kojeg sam spominjao u >> postu o livadskom ljutiću. Ilustracija je objavljena u knjizi Flora von Deutschland (1885).

Lješnjaci, Thome
<< Vodene vedute: Konjščina Dvorana slave: Poslije kataklizme >>

Zadnji put osvježeno: 26. rujna 2015. godine.