Šljiva, 6. rujna 2015. godine

Dvije šljive na grančici s pokojim listom (iznad) naslikao sam 29. srpnja ove godine. Godišnji odmor samo što je bio započeo. Kad sam završio sa slikanjem pojeo sam ih, premda su bile još zelene. I danas sam pojeo šljive, ali ove kasno-kolovoške i rujanske su već gnjecave, slatke i skoro bez imalo kiselih naglasaka. Ja ipak više volim šljive koje su po većinskom ukusu još zelene.

Listovi na odsječenoj grančici brzo gube živost i još se za vrijeme slikanja pokunje i uvrnu, zauzmu konfiguraciju koja ni ne sliči početnoj skici olovkom. Po mom iskustvu, šljiva se još i dobro drži. Listovi krušaka npr. sparuše se mnogo prije.

Šljive posve promijene boju kad se dobro obrišu. Prije brisanja su plavkaste, a jedan takav neobrisani dio šljive vidi se i na slici iznad (desni kraj udaljenije šljive). Kad se dobro obrišu postanu tamno ljubičaste s prijelazima prema narančastom i žuto-zelenom gdje je biljno tkivo manje zrelo. Ima i šljiva drugih boja, skoro crnih, žutih i zelenih, čak i kad su posve zrele. "Prašnjavi premaz" neobrisane šljive zapravo je voćni vosak. Hidrofobna kemija voska odbija vodu tako da se plod nikad ne navlaži. Radi se nečemu sličnom >> "lotosovom efektu" - kod lotosa je efekt još jači (tzv. "superhidrofoban") jer je hidrofobna tvar i nano-strukturirana.

Prema >> Wikipediji postoji između 19 i 40 vrsta šljiva (uz sve poteškoće definiranja vrste, naravno - već neko vrijeme ponovo čitam Darwina, sad sam na dijelu o hibridima :) ). Podvrsta i kultivara ima mnogo više. Zerdelije (ili džanarike, Prunus cerasifera) su isto šljive. Tko zna šta su >> zerdelije? Zemlja koja je 2013. godine proizvela najviše šljiva bila je Kina. Na drugom mjestu bila je Srbija, a na sedmom Bosna i Hercegovina.

Šljive prikazane ispod 1815. godine naslikao je britanski botanički ilustrator William Hooker (1779 – 1832), a objavljene su u zbirci poznatoj pod imenom Hooker's Fruits naručenoj od Kraljevskog hortikulturnog društva (RHS). Naslikane varijante šljiva Hooker je označio s La Royale Plum i Wilmot's Early Violet Plum.

William Hooker, La Royale Plum
William Hooker, Wilmot's Early Violet Plum

NADOPUNA: (20.7.2016.) U raspravi s Facebook prijateljima dođosmo do velikog broja imena za zerdeliju u raznim krajevima Hrvatske. Evo ih:

<< Na mramornim liticama Moj nećak botanički ilustrator >>

Zadnji put osvježeno: 20. srpnja 2016. godine.