Moj nećak botanički ilustrator, 13. rujna 2015. godine

Cvijet, drvene bojice.
- Nemoj tako. Prvo označi velike stvari. Skiciraj cjelinu, kako izgledaju svi cvjetovi zajedno, a onda ćeš prema sitnijem, prema detaljima i laticama.

- Ovako?

- Dobro je. Bolje je da koristiš ravne linije kad označavaš oblik. S ravnim linijama je teže pogriješiti nego sa zakrivljenim. Zamisli da je oblik koji vidiš ograničen s nekoliko ravnih linija i povuci ih. Poslije ćeš izglađivati te linije ako bude potrebno. Najvažnije je prepoznati i dobro nacrtati kuteve, način na koji se dvije ravne linije sastaju u nekom kutu oblika koji crtaš.
Japanska anemona. Drvene bojice.
- Ujko, idemo crtati danas?

- Ne znam. Nema sunca. Ne volim crtati kad je oblačno. Ako izađe sunce, onda možda budemo. Nego, recite vi meni, šta hoćete za ručak?

- Pužiće! Bolonjeze!

- Ma kakve pužiće, kakve bolonjeze, to sam vam pravio neki dan.

- I baš je bilo super.

- Pa ne možete stalno to jesti. Uostalom, vi ste ipak MOJI nećaci, ne može stalno isto. Ne može stalno na sigurno. Danas bismo mogli, recimo, marinirane rezance od purećih prsa, prepržene pa dovršene u umaku s puno curryja, s tikvicama, rajčicama i patlidžanima uz basmati rižu?

- Aaaa ... Ne znam. Hoće li to biti fino?

- Ma hoće, vidjet ćeš, još bolje od pužića.

- Onda dobro.

- Idemo onda u vrt vidjeti ima li kakav dobar patlidžan i tikvica.
Cvijet. Drvene bojice i flomasteri.
- Imate li papira? Onog finog, za vodene boje?

- Nemamo više.

- Dobro. Imam ja i za vas. Evo. Imam i fine kistove. Tebi sam zadnji put donio dobar, jel'da Ivore? Imaš ga? Eto. Trebaju nam još papirnati ubrusi, čašice s vodom i za vas nekakva plastika da možete na njoj razmazivati boje. Nekakav poklopac od sladoleda ili nešto slično? Hajde ti Katja vidi ima li takvo šta u kući. Ja odoh po suncobran da ne izgorimo.

- Šta ćemo danas?

- Danas ćemo suncokrete. Gledaj kako su lijepi i veseli! Debeli!
Dalija. Vodene boje.
- Prvi prijelaz uvijek napravi vrlo rijetkom bojom. S mnogo vode. Tako ćeš dobiti najsvjetliji ton. A tamnije tonove ćeš dobiti kasnije, u ponovnim prijelazima preko iste površine.

- Jel' ovo dobro?

- Nije. Treba ti još vode.

- Aha. A kako si dobio nebo? Tako da je gore tamnije, a dolje svjetlije?

- Prvo prijeđi kistom namočenim bojom po gornjem dijelu papira, a onda brzo operi kist i namoči donji dio običnom vodom. Ali moraš to napraviti brzo. Dok je boja još tekuća. Boja će ti se onda polako proširiti odozgo prema dolje. A možeš i sam okretati papir tako da navodiš boju dok se razlijeva. Gledaj.

- Aaaaaaa.
<< Šljiva Vodene vedute: Konjščina >>

Zadnji put osvježeno: 13. rujna 2015. godine.