Bilo jednom na mreži, 10. listopada 2011. godine

web iz 2003. godine

Web je medij koji nas podsjeća koliko je privremeno i nestalno sve ono što načinimo. Nekad bilo, sad ga nema ni na Wayback Machine. Nitko nije mislio da je važno. A valjda i nije. No, važno je za ovaj post koji će se baviti jednim brzim i vrlo nepotpunim presjekom kroz moje bivše web stranice. Nekad bile sad ih nema, ostale su samo slikice za Konstrukciju stvarnosti. Post započinje s mojim stranicama iz 2003. godine (slika iznad).

Nekima je to ostavljalo jako mračan dojam. A i meni je nakon nekog vremena dosadilo crno i bijelo i courier font. Zato sam te 2003. godine pripremao drugu verziju stranica, ali ta nikad nije ugledala svjetlo weba (ispod). Na ovoj slici možda možete prepoznati konstrukciju ugljikove nanocijevi >> objavljenu na naslovnici knjige "Carbon Nanotube and Graphene Device Physics.

web iz 2003. godine, drugi

Ne znam šta je bilo između 2003. i 2006. godine, ali iduća verzija weba koju sam uspio locirati je tek iz te, 2006. godine (ispod). Opet duotono, očigledno sam tada imao problema s bojama.

web iz 2006. godine

Te su stranice sadržavale i dvije galerije: jednu vezanu uz raytracing, a drugu uz fotografiju. Na slici ispod prikazana je raytracing galerija. Možda možete prepoznati >> bezkofeinsku Majku Vodu i >> nanorobote.

web iz 2006. godine, 2

Na slici ispod prikazana je galerija fotografija. Tamo su se mogle vidjeti fotografije Brijuna, Rovinja, Skradina, Lubenica, Dubrovnika, kanjona Krke, Orleca (Cres) i Velog Lošinja.

web iz 2006. godine, 3

Našao sam i varijantu iz 2006. godine koja se također nikad nije realizirala kao dio weba. Prikazana je na slici ispod. Možete prepoznati virus mozaičnog žutila repe prikazan na stranicama Konstrukcije stvarnosti u postu >> galerija virusa i >> kiralne kupole i Buckminster Fuller. Također se vidi jedan od čudnih oblika sličan kestenu prikazan u postu >> neuobličeno.

web iz 2006. godine, alternativa

I konačno, verzije stranica koje su prethodile Konstrukciji stvarnosti prikazane su na slici ispod, otprilike u stanju u kojem su bile 2009. godine. Zamišljeno je da te stranice budu nekakvi prozori u renderirane svjetove, zato su sve slike načinjene iz pet dijelova, koji predstavljaju pet usporednih prozora. Na slici ispod prikazane su spline planine koje su bile >> jedan od prvih postova na Konstrukciji stvarnosti.

web iz 2009. godine

Klikanje po "prozorima" vodilo je do drugih "prozora u dvorište", a slika ispod predstavlja virtualno cvijeće koje sam načinio radi demonstracije stereoskopske anaglifske tehnike. Sliku u cijelosti možete vidjeti u >> mom članku o stereoskopiji (download PDF).

web iz 2009. godine, 2

Tajni sastanak na Sjevernom polu (ispod).

web iz 2009. godine, 3

Slika ispod inspirirana je teorijom koju sam načinio za objašnjenje elektron-fonon vezanja na površinama. Taj moj članak >> možete downloadirati OVDJE.

web iz 2009. godine, 4

Eritrociti (ispod).

web iz 2009. godine, 5

Pjena (ispod). O toj konstrukciji možda napišem i poseban post.

web iz 2009. godine, 6

Hasta la Victoria siempre. Goga (ispod).

web iz 2009. godine, 7

Brazde (ispod).

web iz 2009. godine, 8

Slika ispod prikazuje spomenik u pustinji baziran na oblicima gustoće valne funkcije iz mog članka iz 2002. godine >> kojeg možete downloadirati OVDJE.

web iz 2009. godine, 9

Računalna naiva. Jedan od "naivnih krajolika", u seriji eksperimenata diskutiranoj u >> u jednom prethodnom postu.

web iz 2009. godine, 10

Lice na planetu (ispod). Načinila ga je civilizacija koja je morala otići.

web iz 2009. godine, 11

Kuboktaedarski klasteri (ispod). Načinjeni prema >> mom članku iz 2003. godine (download).

web iz 2009. godine, 12

Reinterpretacija fotografije uz pomoć PovRaya (ispod). Slična tehnika primijenjena je u slikama iz posta >> Nikola Tesla.

web iz 2009. godine, 13

Virusni poliedri (ispod). Dio ove slike objavljen je u >> članku koji sam napisao za Matematičko-fizički list (download).

web iz 2009. godine, 14

Popločavanje cilindra šesterokutima (ispod). Matematiku (i fiziku) tog problema razmatrao sam u svom >> članku o adsorpciji atoma na ugljikove nanocijevi (download).

web iz 2009. godine, 15

I to je to za ovaj post. Kratka reanimacija u bespućima povijesti weba je završena.

<< Portret zrcala Ljudi lutke >>

Zadnji put osvježeno: 10. listopada 2011. godine.