Carbon Nanotube and Graphene Device Physics (19. siječanj 2011. godine)

Carbon nanotube and graphene device physics coverpage naslovnica

Carbon nanotube and graphene device physics (Fizika uređaja od ugljikovih nanocijevi i grafena) knjiga je autora H.-S. Philipa Wonga sa stanfordskog sveučilišta i Dejija Akinwandea sa University of Texas, Austin. Knjigu je izdao Cambridge University Press, a više informacija o njoj možete saznati OVDJE. Naslovnica knjige preuzeta sa stranice izdavača prikazana je iznad pa sam siguran da već slutite kako se ova priča odvija dalje...

Priča započinje još u listopadu 2009. godine kad mi se jedan od autora, dr. Akinwande javio sa željom da izradim sliku za naslovnicu njihove knjige. Njemu je za oko zapela jedna rana verzija objavljena na stranici Nanotech Now. Nakon toga, dalje sam radio s urednicom Cambridge University Pressa za engineering i to je bilo izvrsno iskustvo. Bilo mi je čak nakon svega krivo što slična iskustva nisam imao s izdavačima u Hrvatskoj, ali tako je to... Naši izdavači se moraju još mnogo toga naučiti, pogotovo da je autorstvo vrijednost. U cijelom izdavačkom procesu u Hrvatskoj autor, kreator sadržaja je najjeftinija roba i onaj kojeg se najlakše i redovito preveslava. Ministarstva kulture i znanosti imala bi tu štošta za reći i lako bi mogla regulirati barem onaj dio izdavačke proizvodnje za čiji su otkup zainteresirani. Možda o tome uskoro nešto i napišem.

No, da ne davim dalje s beskrupuloznim hrvatskim izdavačima, priča iz ovog posta se nastavlja jučer kad sam u pošti podignuo prekrasno zapakirani paket, s još ljepšim sadržajem (vidi ispod).

Ja sam posao rekao bih lijepo obavio, a lijep je i dizajn naslovnice tj. odabir fonta i pozicioniranje naslova. Možda su sliku "dignuli" prema magenti malo više nego što bih to ja učinio (barem je tako ispalo u tisku), ali to nije bitno naružilo moju ilustraciju (magenta je boja, jedna od osnovnih boja u CMYK shemi, gdje C stoji za cyan, M za magentu, a Y za yellow). Ispod prikazujem kako je to izgledalo u mojem originalnom prijedlogu.

carbon nanotube sea metal

Ilustracija koju sam priredio je izrazito detaljna, a kako su "atomi" i "veze" u "ugljikovoj nanocijevi" metalni, tako se pri velikom povećanju u refleksijama mogu vidjeti skriveni elementi slike, uključujući i činjenicu da se nanocijev proteže vrlo kratko iza pozicije promatrača (te da stvarnog, "fizički prisutnog" promatrača u sceni ni nema, ali dobro...). Dio toga o čemu govorim možete vidjeti na povećanom detalju prikazanom na slici ispod.

carbon nanotube sea metal

Još bolje se područje iza promatrača vidi na povećanom detalju prikazanom na slici ispod.

carbon nanotube sea metal

Fizikom ugljikovih nanocijevi intenzivno sam se bavio u periodu od 2002. do 2004. godine. U to područje sam ušao zainteresiran prije svega za mogućnost pohrane plina u materijale građene od ugljikovih nanocijevi. Ukoliko vas nešto od toga zanima, moj najutjecajniji/najcitiraniji rad iz tog perioda možete pročitati OVDJE.

Nekako u tom periodu uočio sam koliko su nanometarske strukture moćne kad se povećaju nekoliko milijardi puta te tako uvedu u makroskopski svijet. Tad ih se može promatrati kao arhitekturu. Iz takvih eksperimenata nastala je i ilustracija koju sam prikazao u ovom postu.

Ja lako mogu zamisliti djecu koja se po "nanocijevi" penju i s nje skaču u more. Mnogo smijeha i galame.

<< Svemir pun ljubavi Mali Rabo svira >>

Zadnji put osvježeno 19. siječnja 2011. godine