Kiralne kupole i Buckminster Fuller, 21. prosinac 2009. godine

Zagreb se zabijelio za vikend, a meni je zabijelilo pred očima kad se računalo koje sam koristio za istraživanje i kodiranje tijekom cijele 2007. i 2008. godine počelo čudno ponašati. Tragična priča koja je polutragično završila, ali neću o tome dalje, nego o prisilnom istraživanju backupa podataka kojeg sam po to nezgodnoj situaciji morao napraviti. Bilo je tu svega, vrijeme uistinu leti i lica nam se mijenjaju. Neću dalje ni o tome, valjda me ovaj snijeg vani čini sentimentalnim. No. Nađoh lijepe slikice još iz vremena Nanoatlasa i Sfera unutar sfera. Radi se o kiralnim geodetskim kupolama.

Buckminster Fuller bio je izumitelj, dizajner, arhitekt i vizionar o kojemu sam nekoliko puta i pisao i govorio u medijima. Geodetske kupole su izum koji je njegovo ime zapisao u povijest. Naime, Harry Kroto, dobitnik Nobelove nagrade za otkriće fullerena, kojeg sam imao priliku nekoliko puta slušati uživo, rekao je da su ga za određenje strukture C60 molekule izravno inspirirale Fullerove geodetske kupole. Stoga nije ni čudno da je molekula C60 dobila ime buckminsterfulleren, a cijela obitelj kavezastih molekula od ugljika dobila ime fullereni (vidi sliku ispod, slika prikazuje tri tzv. ikozaedarska fullerena). Priča ide i dalje od toga - ne samo da su Krota geodetske kupole "inspirirale" za određenje strukture fullerena, nego su te strukture povezane na jasan i izravan matematički način. O tome sam napisao jedan članak koji možete pročitati OVDJE.

icosahedral fullerenes

Ukratko, geodetske kupole su poliedri koji se dobivaju iterativno iz nekog početnog poliedra tako da su u višem redu iteracije sve bliže sferi. U Fullerovom smislu, ovo nije bilo dovoljno, nego je on tražio i da su svi bridovi poliedara što je moguće sličniji po dužini zbog što jednostavnije, modularne konstrukcije takvih kupola. No, uvjete da su svi bridovi što sličnije dužine, a da je poliedar dobra aproksimacija sfere uopće nije jednostavno simultano zadovoljiti.

Fuller ipak nije vidio da u klasi kupola koje je zamišljao postoji i posebna vrsta koje su kiralne, što znači da nisu jednake svojoj slici u ogledalu. Takvih ima, naravno, beskonačan broj, a kao i sve druge geodetske kupole daju se opisati s dva nenegativna cijela broja. Ukoliko ta dva broja nisu ista te nijedan od njih nije nula, kupole su kiralne - prema tome se vidi da u skupu svih geodetskih kupola onih kiralnih ima najviše.

I tako, vani je snijeg prekrio brijeg, moji podaci su se istopili prije vremena, ali važno je da je nešto ostalo u glavi, šta ćeš, a kao poklon i prigodnu vizualnu informaciju u ovim prazničnim danima, nudim vam poluprozirne stakleno-metalne kuglice za bor u formi kiralnih geodetskih kupola.

Oh, da, zaboravih. Naravno, matematika virusa ista je kao i matematika geodetskih kupola. Kao dokaz za to, na slici ispod prikazana je (ovaj put ne-kiralna) geodetska kupola preko virusa mozaičnog žutila repe.

Postoji povijest svega pa čak i naizgled najbeznačajnijih stvari.

virus, geodesic dome, turnip yellow mosaic
<< Lego dinosauri Učim brojati >>

Zadnji put osvježeno: 21. prosinca 2009. godine.