Učim brojati (01. siječanj 2010. godine, 2008. godina)

erythrocytes, blood, sedimentation

Prošla godina je bila svakakva. I dobra i loša, ovisno o aspektu o kojem se govori. Zanimljivo je ipak da sam radio na naručenim projektima nešto više nego u godinama prije. Tako upravo radim na grafici za jednu konferenciju u čijem sam organizacijskom odboru (uskoro više o tome), a radio sam i na naslovnoj stranici za knjigu koja bi u izdanju Cambridge University Pressa trebala izaći ove godine. Godine 2008., moj prijatelj i kolega Primož Ziherl zamolio me je da mu iz podataka koje je izračunao načinim jednu atraktivnu sliku koja bi se mogla iskoristiti za naslovnicu časopisa u kojem je članak namjeravao objaviti. Takve poslove najviše volim jer povezuju znanost i vizualizaciju pa se u radu na njima "opametim" na mnogo različitih načina. Primož je računao, pa nazovimo to modelne eritrocite, u interakciji, tj. kako se zbog privlačnih interakcija lijepe jedni za druge i deformiraju pri tome. Može se reći da to ima neke veze sa procesom sedimentacije krvi. Rezultat Primoževog proračuna bila je površina tih objekata izražena kao mreža točaka povezanih u trokutiće. Slika ispod prikazuje jedan modelni eritrocit na kojemu se vide ravni trokuti kao osnovni elementi površine.

mesh, erythrocyte, blood

Naravno, reprezentacija objekta i općenite površine kao unije trokutića standardna je stvar u računalnoj grafici tako da sam Primoževe objekte začas reprezentirao u jeziku 3D računalne grafike. U pozadini se vide cijeli eritrociti (crveni), dok se u prvom planu redaju presjeci eritrocita (žuto) na kojima se lako vide dodirne površine među njima (ljubičasto). Tako slika jasno prenosi informaciju, što je osnovni i najvažniji zadatak znanstvene ilustracije, a nadam se da ima i određenu estetsku vrijednost što je ideal kojemu se teži. Ilustraciju sam nazvao "Učim brojati" jer u suštini prikazuje posebnu reprezentaciju brojeva od jedan do pet. U procesu izrade ilustracije nastalo je desetak verzija različitih boja, rasporeda objekata i slično, a jedna od boljih koja nije izabrana u finalu prikazana je na slici ispod ("Učim brojati unutraške").

eritrociti, krv, vesicles

Lijepo je što smo na kraju uspjeli i što je slika objavljena na naslovnici prilično uglednog časopisa "Soft Matter" u listopadskom izdanju 2008. godine.

<< Kiralne kupole i B. Fuller Sedi si krej mene... >>

Zadnji put osvježeno 01. siječnja 2010. godine