Kalendar 2021: kolovoz (28. studenog 2021. godine)

Kartuzija Pleterje

Kartuzija Pleterje, 1. 8. 2021.

Prvog kolovoza otišli smo prema Novom Mestu. Dio fotografija s tog puta, iz Kostanjevice na Krki, >> već sam objavio, ali ostalo je i za ovu priliku neobjavljenih fotografija. Na primjer ova iz Kartuzije Pleterje (iznad). A lijepi su i voćnjaci pored Kartuzije (ispod; vidi se toranj crkve u Šmarju).

Voćnjak blizu Kartuzije Pleterje

Voćnjak blizu Kartuzije Pleterje, 1. 8. 2021.

Kod Šentjerneja me obično zaustavi pogled na crkvu u Dolenjem Gradišču koja izranja iz kukuruza (ispod; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji).

Dolenje Gradišče pri Šentjerneju

Dolenje Gradišče pri Šentjerneju, 1. 8. 2021.

U Otočcu ob Krki je lijepo kad je sunčano (ispod).

Otočec ob Krki

Otočec ob Krki, 1. 8. 2021.

Otočec ob Krki

Otočec ob Krki, 1. 8. 2021.

Ovog omladinca udarnika sam fotografirao još >> u svibnju 2017. godine, ali nisam ni ovaj put odolio (ispod).

Otočec ob Krki

Otočec ob Krki, 1. 8. 2021.

Išli smo sve do Novog Mesta, ali tamo nas je uhvatila kišica. Ostala je lijepa fotka crkvenog tornja koju sam već objavio >> u zadnjem Fahrenheitu.

Metlika

Metlika, 3. 8. 2021.

Trećeg smo kolovoza krenuli prema Beloj Krajini i Krajinskom parku Lahinja, ali sam i s tog puta fotografije >> već objavljivao. Ostale su ipak i za ovu priliku dvije neobjavljene fotografije. Jedna je fotografirana pored staračkog doma u Metliki (iznad)...

Otok

Otok, 3. 8. 2021.

... a druga pored DC3 aviona u Otoku (iznad).

Ovaj smo put kroz teritorij prošli malo drukčije, penjali smo se sve do Dolnjeg Suhora pri Metliki koji je skromna varijanta Sorice. U Dolnjem Suhoru može se vidjeti prizor koji je vrlo tipičan za Sloveniju, a to je da se u središtu mjesta, obično na malom trgu, pored škole, nalazi spomenik iz NOB-a, s popisom poginulih mještana i partizana, a da se na brdu iznad mjesta, pored crkve nalazi drugi popis poginulih. Ti se poginuli nazivaju različitim imenima, npr. "borcima protiv komunizma", a na crkvenoj ploči u Suhoru nazivaju ih "žrtvama rata i revolucije iz županije Suhor".

Ploču su 2006. godine (v letu Gospodovem, kako piše na ploči) postavili navodno župljani Suhora i Nova Slovenska Zaveza. Ta udruga postavlja spomen-ploče po cijeloj Sloveniji, najčešće pored crkava, a upućeni kažu da se osim imena poginulih i ubijenih civila na njoj nađu i imena slovenskih domobrana te pripadnika vaških straža (antikomunističke milicije, bela garda) i njihovih suradnika.

Jedna od ploča u središtu mjesta označava i osnivanje talijanske narodno-oslobodilačke brigade Fontanot.

Varaždin

Varaždin, 6. 8. 2021.

Šestog smo kolovoza otišli u Varaždin i Čakovec. Iz Varaždina je ostala jedna svijetla fotografija (iznad), a iz Čakovca je ostao red kišobrana (ispod). Ulovio sam ih samo nekoliko minuta prije nego što su ih radnici poskidali.

Čakovec

Čakovec, 6. 8. 2021.

Osmog smo kolovoza bili na možda najljepšem izletu ove godine, a bili smo posve blizu - u Kozjanskom parku. Najprije smo zastali u Gradu Podsredi (ispod). Ljudi su sjedili u dvorištu dvorca, pili pivo i jeli sladolede. Gore je uglavnom mir, iako je grad Podsreda jedan od najočuvanijih slovenskih dvoraca, a i prilično posjećen.

Grad Podsreda

Grad Podsreda, 8. 8. 2021.

Grad Podsreda

Grad Podsreda, 8. 8. 2021.

Odozgo se lijepo vidi Podsreda (ispod). Tako su valjda feudalci promatrali kmetove.

Čakovec

Podsreda, 8. 8. 2021.

Možda je najljepši komad Kozjanskog parka onaj oko Vetrnika. Tamo je Županov breg, točka na sedamstotinjak metara nadmorske visine odakle se pruža prelijep pogled. Do njega se može pješačiti, a i autom se može stići pod sam vrh, iako su ceste uske i treba voziti oprezno. Još prije samog vrha otvaraju se lijepi pogledi (ispod) ...

Vetrnik

Vetrnik, 8. 8. 2021.

Vetrnik

Vetrnik, 8. 8. 2021.

... a gdje god oko sebe pogledaš nekako je "nizbrdo" (ispod), kroz cvjetove divlje mrkve (Daucus carota).

Vetrnik

Vetrnik, 8. 8. 2021.

Pod samim je vrhom proplanak s uredno spakiranim sijenom i tek pokojim drvetom (ispod) ...

Vetrnik

Vetrnik, pod vrhom Županovog brega, 8. 8. 2021.

... a na samom vrhu klupica (ispod) ...

Vrh Županovog brega

Vrh Županovog brega, 8. 8. 2021.

... na kojoj smo sjeli u potpunom miru, u društvu nečujnih leptira (ispod) na cvjetovima crvene djeteline (Trifolium pratense).

Vetrnik

Na vrhu Županovog brega, 8. 8. 2021.

Poslije smo zastali u Pilštanju (neki ga nazivaju i Plištanj) u kojem je bilo nezemaljski mirno svaki put kad smo ga posjećivali (ispod). Pilštanj je posebno mjesto, s prekrasnim pogledom iz crkvenog dvorišta. Treba stati pred crkvom, a onda se prošetati kroz šumu ispod nje, gdje su nekad bile zidine pilštanjskog grada. A potom i naseljem, naravno, iako se ono obiđe začas.

Pilštanj je među katoličkim hodočasnicima poznat kao rodno mjesto koruške kneginje Eme von Gurk (Eme Krške; 980 - 1045) koju je papa Pio XI. 1938. godine proglasio svetom, iako je blaženom proglašena još 1287. godine. Dogodi se, valjda, pa ti sveci zapnu negdje u procesu odobravanja.

Pilštanj

Pilštanj, 8. 8. 2021.

Pilštanj

Toranj crkve u Pilštanju, 8. 8. 2021.

Na povratku smo i opet zastali u Malom Obrežu, kraj nojeva (ispod). Ovaj put sam ih bolje i osmotrio i izoštrio.

Nojevi u Malom Obrežu

Nojevi u Malom Obrežu, 8. 8. 2021.

Od 16. do 19. kolovoza smo bili u Lici, a te sam >> fotografije ranije objavio.

Dvadeset devetog kolovoza smo otišli u Kumrovec. Kiša je upravo prestala, a pogled ispod hrasta pored spomen-doma pred sam je kraj tog dana bio posebno lijep (ispod). Svaki čas će rujan i žuta je boja već počela preuzimati zelenu.

Kumrovec

Kumrovec, 29. 8. 2021.

Taj sam dan u Kumrovcu fotografirao i vlažnu šumsku anđeliku (Angelica sylvestris?) na kojoj su se ponegdje još caklile kapljice kiše.

Šumska anđelika

Šumska anđelika u Kumrovcu, 29. 8. 2021.

Tridesetog kolovoza u Kraju Donjem fotografirao sam >> japansku anemonu (Anemone hupehensis var. japonica; ispod). Bit će ih još i u rujnu i u kolovozu.

Japanska anemona

Japanska anemona u Kraju Donjem, 30. 8. 2021.

<< Kalendar 2021: srpanj Kalendar 2021: rujan >>

Zadnji put osvježeno 28. studenog 2021. godine