Uz Kupu i Lahinju (1. srpnja 2013. godine, materijal iz 30.06.2013.)

Metlika, partizanski trg

U danu prije ulaska u Europsku uniju, kad su susjedi Slovenci došli u mnoge pogranične općine, npr. Zagorska Sela uz Sutlu ili Jurovski Dvor preko puta Metlike, mi smo se odlučili otići u posjet svojim prvim europskim susjedima. Od Ozlja prema Metliki. Kupa me je na nekim mjestima uz put podsjetila na zemlju Huckleberry Finna, barem sam ja tako zamišljao njegovu splav i rijeku.

Metlika je mjestašce na brijegu, s dva trga (fotografija iznad), malim parkom, dvorcem / gradom i vjerojatno najmirisnijom lipom na svijetu. Fotografija ispod prikazuje pogled na trg iza vrata dvorca u kojem se nalaze muzej vatrogastva, gradski muzej i kafić.

Metlika, pogled iz grada

U gradskom parkiću nalaze se biste partizana (uz bistu Josipa Broza!) i veliki spomenik iz NOB-a koji prikazuje partizanskog borca u nekakvoj "akcionoj pozi", s bombom (fotografija ispod).

Metlika, spomenik partizanu

Bela krajina je područje Slovenije koje je očigledno bilo snažno uključeno u borbu protiv okupatora. Spomenika poginulim borcima i civilima ima na svakom koraku, a jedan od zanimljivijih nalazi se u mjestu Otok. Radi se o zrakoplovu DC3 (fotografija ispod).

Otok, DC3

Na obavijesnoj ploči pored zrakoplova piše (moj prijevod na hrvatski):

Partizanski aerodrom u Otoku ostao je kao uspomena na nadu u teškim vremenima Drugog svjetskog rada; tako su ga zapadni saveznici i nazvali PICADILLY HOPE, a Sovjeti EK-B1. Osnovali su ga i uredili partizani kad saveznički zrakoplovi više nisu mogli pristajati na prvom partizanskom prisilnom aerodromu na slovenskom tlu koje je bilo kod sela Nadlesk u Notranjskoj. Nakon napada neprijateljskih snaga na prvi aerodrom, aerodromsko se osoblje preselilo na novu lokaciju u Belu krajinu.

...

Zrakoplov Douglas DC-3 odnosno vojna inačica C-47 je transportni zrakoplov Drugog svjetskog rata. Dvomotorni propelerac s četiri člana posade je američke proizvodnje. JNA je od 1953. posjedovala još 34 zrakoplova tog tipa koji su bili u uporabi do 1976. godine.

...

Zrakoplov dakota s brojem 71 253 bio je zadnji put u uporabi u 679. transportnoj eskadrili na zračnoj luci Pleso kod Zagreba. Godine 1984. zrakoplov je dovezen blizu sela Otok kod Metlike i postavljen kao spomen-obilježje... uspomena na partizanske aerodrome u Sloveniji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

U blizini Metlike je i prilično poznato selo Rosalnice s tri crkve na groblju. Mjesto se zove Tri fare (fotografija ispod, >> kliknite na nju da je prikažete u trostrukoj rezoluciji).

Tri fare

Na obavijesnoj ploči ispred ulaza u groblje na kojem su tri fare između ostalog piše (moj prijevod na hrvatski):

Povijest i razvoj kompleksa još nisu u cijelosti objašnjeni. Početke crkve treba tražiti na koncu 11. stoljeća kad je bila osnovana biskupija u Zagrebu koja je prisvajala jurisdikciju nad ovim područjem. Valvasor navodi da je crkve gradio red templara u 12. stoljeću.

Nakon Metlike, prema Črnomelju, krajolik se smekša. Črnomelj nema jasnu staru jezgru kao Metlika, radi se manje-više o jednoj ulici iznad rijeke Lahinje (fotografija ispod).

Črnomelj, crkva

Nekoliko kilometara iza Črnomelja nalazi se krajinski park (park prirode) Lahinja. Ovo je vrlo lijep komad teritorija uz rijeku (fotografija ispod).

Park Lahinja 1

Lastavice lete iznad žutih i narančastih polja pšenice. Pješačke staze su označene i vode do nekoliko znamenitosti, između ostalog i do izvora Lahinje.

Park Lahinja 2

Izvor Lahinje je iznimno duboka, prozirna lokva u kojoj se vidi podvodno bilje (fotografija ispod).

Izvor Lahinje

Pored izvora nalazi se obavijesna ploča na kojoj između ostalog piše (moj prijevod na hrvatski):

Krajinski park Lahinja ... obuhvaća očuvano područje gornjeg toka rijeke Lahinje gdje se isprepliću razne vrste kraških pojava. Posebno je zaštićeno 7 prirodnih spomenika, 2 prirodna rezervata i 5 kulturnih spomenika.

Po parku su uređene staze, a vrijeme cjelokupnog obilaska je 3 sata.

Ovdje se treba vratiti s detaljnim zemljovidom.

Na prelasku granice u Jurovskom Dvoru uočavamo carinike koji se fotografiraju zajedno s policajcima. Prijelaz će od sutra imati drukčiju ulogu i znatno manji broj zaposlenih. U Jurovskom Dvoru je velika fešta s glazbom.

NADOPUNA: (4. 8. 2021.) Jučer smo opet napravili luk kroz Kostanjevicu na Krki, skoro do Novog mesta pa skrenuli prema Metliki, Črnomlju, sve do Pustog Gradeca u Krajinskom parku Lahinja gdje smo prošetali kroz šumu i kukuruzišta. Evo i nekoliko fotografija s tog puta, više od osam godina nakon nastanka ovog posta, iako smo u međuvremenu na tom putu bili više puta.

U parku ispred metličkog grada spomenik je iz NOBa (ispod)...

... a među bistama je i jedno poznato lice (ispod). BU!

U samom gradu je lijep hlad, a rade i muzej i kafić.

Središnji trg pred crkvom (ispod) se obnavlja, ali cvijeća svejedno ima posvuda.

U Otoku i dalje stoji Dakota, a pristupili smo joj kroz visoke belokranjske kukuruze (ispod).

U Črnomlju je lijepa svjetlost u samom središtu grada. Slastičarnica Vanili čeka goste (ispod).

Stali smo u Pustom Gradecu, odšetali do izvora Lahinje i Belčjeg Vrha, a onda se spustili kroz kukuruzišta i strništa nazad (ispod). Šta će ti bolji dan od toga?

<< Sv. Ema i Sv. Urban Oko Rogateca >>

Zadnji put osvježeno 4. kolovoza 2021. godine