Farewell to Solaris (23. listopada 2016. godine)

"Farewell to Solaris", kompozicija inspirirana "Solarisom" Stanislawa Lema nastala je prije petnaestak godina ( ... čovječe ...), ali sam video za nju napravio tek neki dan. Video možete pogledati u streamingu s YouTubea u prozoru iznad. Preporučujem da ga poslušate sa slušalicama ili na dobrim zvučnicima, u visokoj kvaliteti i preko cijelog zaslona (ikonice u donjem desnom kutu u prozoru iznad).

"Solaris" je roman o životu, o tome što je život zapravo i može li cijeli ocean na planetu biti živo biće. Ali je i roman o ljubavi, o tuzi za onima koje izgubimo i njihovom vraćanju u život. Solaris, bog-ocean-dijete ima, naime, sposobnost iz sjećanja znanstvenika koji ga proučavaju stvoriti njihove preminule voljene, koji su obdareni inteligencijom i koji mogu spoznati da su simulacija. Grozota, ali i iznimno jako. Andrei Tarkowski je po Lemovom romanu snimio fenomenalan film (koji je Lem mrzio), a bila je i Soderberghova obrada prije petnaestak godina, meni također odlična. Soderberghova je verzija dobila prilično loše ocjene kritike i gledatelja, što me ne čudi - tko još danas vjeruje ukusu publike i kritike ?

Nisam preveliki ljubitelj znanstveno-fantastičnog romana, barem ne u onoj fanatičnoj mjeri koja je tako tipična za taj žanr. To je možda i pomalo neobično jer sam i sam napisao nešto što bi se valjda tako moglo okarakterizirati. Ali djela Stanislawa Lema ni ne spadaju u znanstvenu fantastiku. Mislim, spadaju, ali su ona toliko više od toga da ih označavati žanrovski zapravo nema nikakvog smisla. Lem je predobar za to.

I glazba i video su inspirirani Lemovim "Solarisom", ali ne doslovno. Recimo, Lemov planet Solaris osvjetljen je s dva sunca koja ga osvjetljavaju sa skoro dijametralih pozicija. Meni se ta ideja nije pretjerano vizualno dopala pa sam inzistirao na planetu čiji je površinski sloj sačinjen samo od plave tekućine (Lemov Solaris ima i nešto raštrkanih otočića na južnoj polutki) i osvijetljenom jednim suncem koje odašilje manje-više bijelu svjetlost.

Solaris, izbliza

Metode koje su korištene za prikaz dinamike oceanske površine (iznad i ispod) preuzete su iz projekta >> Kava pored mora pa ih ovdje neću posebno opisivati.

Solaris, izdaleka
Svi znamo da smo materijalna stvorenja, podložna zakonima fiziologije i fizike, i da čak ni snaga svih naših osjećaja zajedno ne može poraziti te zakone. Sve što možemo učiniti je prezirati ih. Prastara vjera ljubavnika i pjesnika u snagu ljubavi, jaču od smrti, taj 'finis vitae sed non amoris', je laž, beskorisna i nimalo zabavna. Moramo li stoga s rezignacijom prihvatiti da budemo sat koji mjeri protok vremena, sad pokvaren, sad popravljen, čiji mehanizmi stvaraju očaj i ljubav čim ga njegov stvoritelj pokrene?

- Stanislaw Lem, "Solaris"
<< Plavi kotrljan Motar >>

Zadnji put osvježeno 23. listopada 2016. godine