Plavi kotrljan, 17. listopada 2016. godine

>> Plavi kotrljan (Eryngium amethystinum) naslikan je sredinom kolovoza ove godine (iznad). Nisam imao pojma kako se ta biljka zove, a saznao sam neposredno prije pisanja ovog posta. Plavi kotrljan je uočljiva biljka, iznimno oštrih i boljikavih listova, a pridjev amethystinum govori o raskoši njene boje - dragi kamen. Boja zapravo varira, ovisno o visini listova. Na dnu su listovi suhi i smeđe-crveno-žućkasti, prema sredini biljke su zeleni, a na samom vrhu modri, kao i cvijet, premda to ovisi o fazi razvoja biljke.

Plavog kotrljana na Krku ima na svakom koraku: uz obalu, u sasušenoj travi, pored >> Sv. Krševana ... Slika je i nastala na stijeni, u skromnom i šupljikavom hladu kržljavog drveta.

Radi se o kombiniranoj tehnici. Najprije je napravljen crtež drvenim bojama topivim u boji, a onda su crte razmazane vlažnim kistom, a cijela slika dorađena na mjestima uobičajenim vodenim bojama. Raspon boja koji se može dobiti ovom tehnikom ograničen je jer je miješanje boja otežano.

Slika ispod prikazuje ilustraciju iz knjige "Hortus Romanus juxta systema Tournefortianum paulo strictus distributus" Giorgia Bonellija. O Bonelliju se ne zna mnogo osim da je bio liječnik i botaničar. Ilustracije za osam tomova njegove knjige "Hortus Romanus" koja je izlazila od 1772. do 1793. godine naslikao je Cesare Ubertini, a gravirala Maddalena Bouchard premda je skoro sigurno da su i drugi radili na tom poslu u periodu od 21 godine jer rad sadrži 800 ilustracija. Knjiga je otisnuta u 300 primjeraka od kojih je samo nekoliko bilo u boji. Danas je iznimno rijetka.

Plavi kotrljan, Hortus Romanus, Bonelli, Ubertini

A na slici ispod prikazana je još jedna ilustracija plavog kotrljana, ovaj put iz "La flore et la pomone françaises: histoire et figure en couleur, des fleurs et des fruits de France ou naturalisés sur le sol français." (1828 - 1833). Autor knjige, a i ilustrator je >> Jean Henri Jaume Saint-Hilaire (1772 - 1845), botaničar i umjetnik - ilustrator.

Plavi kotrljan, Le flore et la pomone francaises, Saint-Hilaire
<< Kobna jaja Farewell to Solaris >>

Zadnji put osvježeno: 17. listopada 2016. godine.