Motar, 18. studenog 2016. godine

>> Motar (kod nas i matar i petrovac; Crithmum maritimum) sam crtao i slikao mnogo puta. Ovaj iznad je iz kolovoza ove godine, a ovaj ispod, gledan odozgo, iz kolovoza prošle godine.

Izgled motra mijenja se kroz godinu. Posve je drukčiji onaj svibanjski od onog listopadnog. Kažu da ga treba brati i kiseliti ili jesti u proljeće dok je još mlad - na salatu ili malo prepržen na maslacu? Ukišeljeni listovi motra nemaju mnogo okusa - može biti i da je meni nešto promaknulo. Kako bilo, dobro je znati da je nešto toliko sveprisutno kod nas na obali jestivo.

Motar, vodene boje

Crtao sam ga i 2011. godine, dok mi boje još nisu bile ni na pameti (ispod). Sjećam se i stijene i mora. Treba se spustiti barem 40 metara strmom stazom na kojoj se kotrlja kamenje. Vraćajući se, zastanemo na grebenu da pogledamo prema Crikvenici, Novom Vinodolskom, a na samom kraju, tamo na rubu pogleda vidi se i komadić Senja kad je čisto.

Motar, olovka i bijela pastela

A još ranije, 2009. godine, motar sam konstruirao u POVRay-u (ispod). Motar mi je očito bio dugogodišnja inspiracija.

Motar, POVRay

Slika ispod je iz klasika entomologije, >> British Entomology (1829-1840) >> Johna Curtisa (1791 - 1862). Svaku od 778 ilustracija u boji gravirao je sam Curtis. Te se njegove ilustracije nalaze se danas Natural History muzeju u Londonu. Zanimljivo je da se motar na njegovoj ilustraciji ne pojavljuje u "glavnoj ulozi" jer je Curtis entomolog, dakle zanima ga prikazani kukac (Coreus scapha) koji obitava u motru.

Motar, John Curtis
<< Farewell to Solaris Kraj pobune >>

Zadnji put osvježeno: 18. studenog 2016. godine.