Kraj pobune (7. prosinca 2016. godine)

Slika je dvaput promijenila ime (iznad, >> kliknite na sliku ako je ne vidite u cijelosti). Na samom početku zvala se "Posljednji preživjeli", a kontekst je bio fantastičan, neka vrsta invazije vanzemaljaca kojoj naš posljednji preživjeli junak svjedoči, čvrsto stišćući svoje bijedno oružje - dršku za metlu. Kako se slika razvijala preimenovao sam je u "Ronin" jer sam u liku vidio samuraja otpadnika, onoga koji više ne može slijediti kodeks časti, što se vidi već i iz njegovog pogleda. Dodatno, i drška od metle podsjeća na >> naginatu bez sječiva, posve bezopasnu i jadnu. Prikladno "oružje" za odrpanog i odbačenog samuraja.

Na kraju sam slici odabrao ime "Kraj pobune" koje ujedinjuje kontekste koje prizivaju i prva i druga verzija imena.

CAMUS: Zahtjev pobune, pravo govoreći, djelomice je estetički zahtjev.

LACI: Revolucija je odradila dobro samo prvi dio, "rušenje" drugi važniji dio je izostao. Sve stare vrijednosti su ismijane, a nisu se pojavile nove.

MARTA: Za mene je umjetnost ponekad bijeg, ponekad pobuna.

MARINA: Za mene je [umjetnost] pobuna traženja stvarnosti stvarnije od života.

LJUBICA: Moj omiljeni Maljevič, u svojim je tekstovima upravo sveo sve na nulu (suprematističko ogledalo) da bi mogao izgraditi na umjetnosti novi svijet. Odbacio je mimetičku umjetnost (oponašanje prirode), i postavio čovjeka kao tvorca umjetnosti i svog svijeta. S jedne strane to je nastavak Leonardove: umjetnik bi trebao da zna što se nalazi na njegovim slikama, s druge, to je primijenjeni Marx, jer je upravo Maljevič umjetnički došao do umjetnosti kao jedine čovjekove slobodne djelatnosti kojom mijenja svijet i sebe sama. Dakle to je sloboda sama.

ARMANO: "Hrabro" i "ludo" su najbolji načini da se opišu ljudski pokušaji objašnjavanja beskonačnog svemira kroz umjetnost, ili na bilo koji drugi način ograničen fizičkom egzistencijom.

LJUBICA: Ljepota, ona je gotovo uvijek subverzivna.

CAMUS: Ljepota bez sumnje ne diže revolucije. Ali dolazi dan kada će revolucije imati potrebu za njom. Njezin zakon koji osporava stvarno u isto vrijeme dok mu daje jedinstvo, također je zakon pobune.

ARMANO: Rekao bih da subverzivnost lebdi negdje izmedju opće ljudske banalnosti i težnji univerzalnom.
<< Motar Otpusno pismo >>

Zadnji put osvježeno 7. prosinca 2016. godine