Veliki Tabor (27. prosinca 2011. godine)

Veliki Tabor u daljini

Grad se gubi u magli i tek kad smo mu došli posve blizu jasno smo odredili njegove rubove. Veliki Tabor. U zemlji Svetog Jurja.

Veliki Tabor, ulaz

Još jučer sam se nadao da će Veliki Tabor pokriti snijeg, ali je zagrebačko jutro bilo pretoplo da bi se moglo pretpostaviti da je u Desiniću danas ipak snijeg. Umjesto snijega - magla. Nezahvalan dan za fotografiranje, ali se zato mogla naslutiti boja zagorske srednjovjekovne depresije. Siva je i mokra.

Veliki Tabor sa strane

Priča o Velikom Taboru počinje s provalom Mongola u 13. stoljeću, a nastavlja se kroz srednji vijek i renesansu s Turcima. Spletene povijesti Ugara, Austrijanaca, Slovenaca i Hrvata. Gospodari i kmetovi. Neizbježni grofovi Celjski (Cilli). Veronika Desinićka.

Veliki Tabor straga

Veronika Desinićka je prema legendi živjela podno Velikog Tabora, a navodno je i zazidana u zidove grada. Kad smo prošli put posjetili Veliki Tabor (prije 4-5 godina), jedan od izložaka bila je i lubanja, navodno otkrivena tijekom jedne od rekonstrukcija Tabora. Navodno se radilo o lubanji Veronike Desinićke. U sasvim svježe rekonstruiranom i prije mjesec dana otvorenom Velikom Taboru više nema te lubanje, a Veronika se niti ne spominje. O legendi o Fridriku Celjskom i Veroniki Desinićkoj pisao sam u postu >> Savom i Savinjom do Celja.

Veliki Tabor iznutra

Veliki Tabor dobio je svoj današnji oblik za vrijeme 16. stoljeća kad je pripao obitelji Rattkay. S prestankom opasnosti od Turaka i s razvojem topništva, grad gubi na svojoj važnosti i koristi se na najrazličitije, uglavnom posve neprimjerene načine. Prelazi iz ruke u ruku, od vlasnika do vlasnika.

Veliki Tabor iznutra 2

Jedan od poznatijih vlasnika Velikog Tabora bio je slikar Oton Iveković.

Veliki Tabor iznutra 2

Nisam se ugodno osjećao u Velikom Taboru. Osjetio sam strah onih koji su ga gradili, a njegova zatvorenost me je gušila. Ili je to bilo sivilo ovog dana ...

Veliki Tabor metalna košulja

U unutrašnjosti grada možete vidjeti izloške otkrivene tijekom mnogih rekonstrukcija i iskapanja. Grnčarija, oružje, oklopi (ispod i iznad), metalni pribor za jelo.

Veliki Tabor metalna košulja 2

Ipak, nisam uspio steći stvarni dojam kako se živjelo unutar grada. Zamišljam žene i muškarce, objedovanje, krevete, i ne uspijeva mi. Rekonstruirani prostor ne odgovara na moja pitanja, a moje slike se tope. Unutra je prilično mračno.

Veliki Tabor keramička pločica

Jedan od nalaza su i keramičke pločice koje su bile dijelovi kaljevih peći (iznad). Evo, stavio sam u kut kaljevu peć, zamislio djecu oko nje, ali nije dobro, i dalje ništa ne vidim.

Restauratori se posebno ponose rekonstrukcijom jedne takve kaljeve peći. Pločice su krasne (slika ispod). Nekakve dvorepe sirene?

Veliki Tabor kaljeva peć

Veliki Tabor je "preko puta" općine Početrtek u Sloveniji, a o tom komadiću teritorija pisao sam u postu >> Sutlom do Olimja.

<< Od Zaroka do Škuljice Trakošćan >>

Zadnji put osvježeno 27. prosinca 2011. godine