Sutlom do Olimja (10. lipnja 2011. godine)

dolina Sutle

Put obično počinje iz doline Sutle (iznad), oko Kraja Donjeg pa uz rijeku prema Kumrovcu. Ima nešto u kasnoj poslijepodnevnoj svjetlosti tamo. Kao da se osjeti kako postaje toplija dok gasne. Lovci na svjetlost.

krajolik, Olimje

Granični prijelaz, pa malo vožnje sa slovenske strane i eto Početrtka i Olimja (već sedmi ili osmi put). Mnogi taj dio Slovenije znaju po termama. Ja o njima ne znam baš ništa. Ali znam da je krajolik bogat, šumovit, mekano brdovit i smirujući (iznad i ispod).

krajolik, Olimje

Ima u Olimju i jedno mjesto gdje znamo nešto pregristi. Gosti obično dolaze zbog lokalne srnetine (ispod), jelenjeg odreska i takvih stvari. Budući da smo sinoć gledali dokumentarac o pokolju dupina u Japanu, ovaj put smo srnetinu odlučili preskočiti. Ponekad je teško pomiriti evoluciju fiziologije koja traje milijunima godina i evoluciju etike i humanosti koja traje svega nekoliko tisuća godina.

srne i srndaći, Olimje

Sigurno je etički ispravnije pojesti čokoladu. A i toga možete lako naći u Olimju, u kući (čokoladnici) prikazanoj na fotografiji ispod. Čokolade nisu loše.

čokoladnica, Olimje

Mnogi ovuda šetaju, planinare, voze bicikle, ali i autom se lako stigne do zanimljivih mjesta. Na primjer crkve (ispod).

crkva, Olimje

Ili dvorca (grada, rekli bi Slovenci; ispod).

dvorac, Olimje

Dvorac je u stanju raspadanja (ispod). Šteta. Iz daljine se doima moćno.

dvorac, Olimje

Brdašca Olimja puna su "turističnih kmetija". Ne mogu o njima ništa reći, osim da se iz nekih pruža famozan pogled (ispod).

pogled, vinograd, Olimje
<< Otok Otočec Od Svete Marije do Velog Hlama >>

Zadnji put osvježeno 10. lipnja 2011. godine