Otok Otočec (21. svibnja 2011. godine)

Otočec, slika hotela

Skoro da sam i četvrti put odustao od pisanja o Sloveniji, jer mislio sam napisati nešto o Ptuju, Kostanjevici na Krki i o Mokricama, a nisam. Ali ovaj put sam ipak ustrajao. Ne zbog grada, jer grad (slika iznad) nije ništa posebno, osim što je jedini dvorac (Slovenci bi rekli grad) u Sloveniji koji je sa svih strana okružen vodom. Ono što je u vezi s Otočecom posebno je zrak. Vlažni i mirisni zrak raskošne šume graba, hrasta, makljena, jele, bukve ... (vidi sliku ispod). Ptice su njime izrazito zadovoljne. Potiče ih na brbljanje.

Šuma oko Krke, Otočec

Šuma živi od rijeke. Rijeka je Krka. Nije to skradinska Krka, slovenska Krka je vrlo različita od hrvatske Krke, to su posve različite rijeke, samo se zovu jednako. Osjeti se na momente kao da rijeka guši svoju vatrenu narav, ali ipak protječe tiho i mekano.

Krka, Otočec

Slovenci se vole vjenčavati u Otočecu. Fotografiranje. Ceremonija pored rijeke.

Krka, Otočec

Dvorac Otočec (slika ispod) zapravo je hotel blizu naselja Otočec. On, kao što rekoh, i nije toliko zanimljiv. Zanimljiva je njegova okolina.

Hotel, Otočec

Mirno je. Šetnje mogu potrajati. Stazama i stazicama kroz šumu, uz rijeku. A možete vidjeti labudove, vodene ptice kojima ne znam ime, ali imaju duge noge, a i patkice (vidi ispod). Rone i papaju. Dvije sinkronizirane plivačice (iako je jedan muški, čini mi se).

patkice, Krka, Otočec

Kad ste već u Otočecu, možete skoknuti i do Novog Mesta. I Novo Mesto je lijepo (vidi npr. sliku ispod), ali o tome možda neki drugi put.

crkva Novo Mesto
<< Raspadanje ideologije: Kumrovec Sutlom do Olimja >>

Zadnji put osvježeno 21. svibnja 2011. godine