Od Svete Marije do Velog hlama (13. lipnja 2011. godine)

zemljovid puta od Svete Marije do Velog hlama

Moj kolega Bero mi je još prošlog ljeta dao posebno označene zemljovide Krka s pješačkim rutama koje preporučuje. Tamo je označio gdje se otvaraju dobri pogledi, gdje se može vidjeti štogod zanimljivo i slično. Komad zemljovida koji mi je on označio prikazan je gore. Na njemu je ucrtana i ruta koju smo danas othodali: od Svete Marije, Majke Božje Goričke (označeno plavom kružnicom na slici iznad) do Velog hlama. Bero je u stvari predložio da se do Velog hlama dođe s puntarske strane, ali ja sam se odlučio za pristup od Batomlja. Dakle, s glavne ceste prema Baški skrene se prema Batomlju, a onda, neposredno pred ulazom u Batomalj, skrene se desno prema Majci Božjoj Goričkoj. Cestica je uska, slabo održavana, ali završava na neasfaltiranom ali prostranom i održavanom parkingu. Otuda kreće put kojim smo krenuli danas i kojeg opisujem u ostatku ovog posta.

Staza počinje lagano, kroz borovu šumicu s mnogo hladovine. No, ubrzo postaje strmija, a kako se šumica približava svom kraju, to staza postaje naporno strma. Na mjestima se otvara pogled prema Baški i Jurandvoru, kasnije i Dragi Baščanskoj, a vidi se i Sveta Marija. Jedan takav pogled prikazan je na slici ispod. Sveta Marija je crkva u donjem lijevom kutu slike.

pogled na Sv. Mariju i Bašku

Kad šumica prestane, put postaje težak, kamenje nestabilno i uspon traži mnogo koncentracije. No, sve je to nagrađeno pogledima prema baškoj dolini koji se otvaraju. Jedan od njih prikazan je na slici ispod. Kliknite na sliku da se prikaže u dvostruko većoj rezoluciji.

panoramski pogled broj jedan

U odmorima od uspona, osjeti se i škrta priroda, miris oskudnog bilja, čuje se pokoja ovca i kukci. Zanimljiv prizor koji sam uspio uhvatiti za vrijeme jednog takvog odmora prikazan je na slici ispod.

kukci na cvijetu

Baška postaje sve dalje i dalje kako se uspon približava kraju i sve više se gubi u plavkastoj izmaglici (ispod). Dan nije bio dobar za fotografiranje, ali je bio dobar za uspon.

Baška iza stijene

Pred samim krajem uspona, planina se izravna (ispod, kliknite na sliku da se prikaže u dvostruko većoj rezoluciji).

panoramski pogled broj dva

A to je i dobra prilika da se ponovno odmorite i pogledate prirodu oko sebe. Možda vidite i leptira (ispod). Mi smo se odmorili u blizini mrgara na Lipici.

leptir na cvijeću

Od mrgara, prema vrhu Veli hlam vodi markirani put pored suhozida (ispod).

suhozid prema Velom Hlamu

Pozicija Velog hlama (na visini od 482 m) označena je hrpom kamenja (ispod).

vrh Veli hlam

Malo hoda s tog mjesta dovest će vas u poziciju s koje možete vidjeti i Staru Bašku. Oni hrabriji mogli bi krenuti i prema drugoj strani, ali mi smo se okrenuli natrag. Na putu natrag vide se mrgari s visine tako da se može naslutiti njihov tlocrt. Mrgari su suhozidne građevine koje čobanima služe da prebrojavaju i razdvajaju ovce. Iz ptičje perspektive liče na cvijet (ispod).

mrgari na Lipici

Mrgari izgledaju lijepo i iz blizine (ispod).

mrgari iz blizine

Put od Majke Božje Goričke do Velog hlama traje oko 80-95 minuta, ali to naravno ovisi i o vašoj kondiciji (na Berinoj karti piše podatak od 55 minuta!). Natrag će vam trebati nešto manje vremena, ali put natrag je ponešto i opasan zbog velike strmine koja često uzrokuje odron kamenja pod nogama.

<< Sutlom do Olimja Treskavac - Veli vrh - Obzova >>

Zadnji put osvježeno 13. lipnja 2011. godine