Magnolija, 23. travnja 2017. godine

Magnolije znače da dolazi onaj ljepši komad godine. Procvatu čim bude prilika, a latice im ubrzo opadnu, mnogo prije nego što se većina ostalog biljnog cvijeta probudi. Premda ih ima i kasnih, koje ne žure toliko i pojave se mnogo kasnije, kad se već priča o suncu i žutom svjetlu bliži kraju.

Magnolija je evolucijski drevan cvijet i pojavio se prije pčela. Ova moja (iznad) se još nije otvorila. Naslikana je 16. ožujka ove godine. A ovu ispod, hibridnu >> magnoliju soulangeanu, naslikao je majstor Redoute i objavljena je u Choix des plus belles fleurs (1827). O Redouteu sam već pisao kad sam slikao >> lješnjak, >> ružu i >> daliju.

Magnolija, Redoute

NADOPUNA: (23. 3. 2019.) Jučer sam naslikao tek otvoreni cvijet magnolije (ispod; >> kliknite na sliku da je prikažete u cijelosti). Cvat je nastradao od mraza i cvjetovi su pomalo boležljivi, sa smećkastim mrljama. Ovaj je bio jedan od najljepših.

Magnolija

NADOPUNA: (17. 3. 2020.) Ovih sam dana iščekivao otvaranje magnolija, ali i ove su godine bile nekako slabe i jadne, već smežurane i prije nego što su se otvorile, a nikako da se otvore. Jučer sam naslikao neku rođakinju zvjezdaste magnolije (Magnolia stellata) koja se otvorila, a u tjednima ranije dvije skice pupoljaka.

Magnolia stellata
Magnolija
Magnolija

NADOPUNA: (27. 3. 2020.) Svega desetak dana kasnije, mraz je osušio magnolije, a ja sam u stanu, čekam da pošast prođe i sanjam o proljeću. Ranih magnolija u cvatu više neće ni biti, ali postoji i ona kasnija sorta pa se ipak nadam još kojoj skici ove godine. U međuvremenu postam dvije slike otvorenog cvata nastale 18. i 19. ožujka (ispod).

Magnolija
Magnolija

NADOPUNA: (2. 4. 2021.) I ove su godine magnolije stradale od mraza. Ja sam ipak jučer probrao dva cvijeta u sjeni koja su najzdravija na cijelom stabalcu magnolije. Skicirano u stojećem stavu. Eto. Godina prođe, a korona još traje.

Magnolija

NADOPUNA: (12. 4. 2022.) Nekoliko magnolija i ove godine, svi su naslikani cvjetovi na istoj biljci. 28. ožujka cvjetovi se još nisu bili posve otvorili (ispod) ...

Magnolija

... a 29. već jesu (ispod).

Magnolija

30. ožujka skicirao sam i zvjezdastu magnoliju (ispod).

Magnolija
<< Jaje Vodene vedute: Beč >>

Zadnji put osvježeno: 12. travnja 2022. godine.