Dalija, 29. rujna 2014. godine

Dalija, vodene boje

Vodene boje, 18 cm x 24 cm

Dalije.

Ima ih u mnogo varijanti. S jednim redom latica i s mnogo redova latica. 1934. godine Marshal Howe iz Njujorškog botaničkog vrta pobrojao je više od 14000 varijanti dalije [1]. Prvi put su u vrtove Španjolske došle iz Meksika, godine 1791. (1789.? [2]) Ime im je dao Antonio Jose Cavanilles prema Andreasu Dahlu, švedskom botaničaru [2].

Skoro sigurno su ih u uzgajali Azteci, možda u kraljevskim vrtovima u Itzapalapi ili Huaxtepecu, a neki smatraju da su stabljike koristili i u medicinske svrhe [1,2], moguće za urinarne poteškoće.

Uzgajao ih je i Goethe, a slikao Monet (ispod), koji je obožavao svoj vrt i cvijeće (ispod je prikazana Monetova slika vrta u Argenteuilu u kojem je živio od 1871. do 1878. godine). Doduše, njemu su bili mnogo draži lopoči.

Dalija, Vrt u Argenteuilu, Monet

Ova moja, na slici koja je otvorila post, naslikana je 28. kolovoza 2014. godine. Osim mene i Moneta :), slikali su ih naravno mnogi, a kao primjer botaničke ilustracije, ispod donosim sliku >> Pierre-Joseph Redouté-a (1759 - 1840), miljenika Joséphine de Beauharnais, prve žene Napoleona Bonapartea, poznatog u svoje vrijeme i kao "Raphael cvijeća".

Redouté je bio poznat po knjigama, zapravo kolekcijama izvrsnih ilustracija cvijeća, a ova ispod, označena kao Dalhia double, dolazi iz jedne takve, naziva "Choix des plus belles fleurs et de quelques branches des plus beaux fruits" [3] (scan izvrsne kvalitete možete skinuti na >> archive.org, ali oprez, veličina je skoro 1 GB).

Dalija, Redouté

Jednostavne ili jednostruke dalije imaju cvjetove s jednim redom latica, tipično njih 8 ili 9 po cvijetu. Ova moja narančasta (ispod) naslikana je 27. kolovoza 2014. godine.

Pupoljci dalije izgledaju debelo, sjajno i masno, svjetlost se snažno reflektira od voska na njima.

NADOPUNA: (17.11.2016.) Od jednog ekspertnog čitatelja "Konstrukcije stvarnosti" saznao sam da se ovjde radi o rijetkoj sorti imena Bishop of Oxford - cijela serija su jednostruki cvjetovi, a svaka boja nazvana je po jednom biskupskom gradu.

Dalija, jednostruka, vodene boje

Ispod donosim i Redoutéovu verziju jednostruke dalije označene na njegovoj slici kao Dalhia simplex.

Dahlia, Dalhia, Redoute, simplex

LITERATURA:

[1] Paul D. Sorensen, The Dahlia: An Early History, Arnoldia 30(4), 121 - 131 (1970).

[2] Martin Král, Of Dahlia Myths and Aztec Mythology: The Dahlia in History

[3] P.J. Redouté, Choix des plus belles fleurs et de quelques branches des plus beaux fruits, >> archive.org, posjećeno 27. rujna 2014. godine.

<< Zvukovi koji liječe Vodene vedute: Vis 2 >>

Zadnji put osvježeno: 29. rujna 2014. godine.