Ruža, 8. prosinca 2014. godine

Vodene boje, 26 cm x 19 cm

Ta je ruža imala posve sitne cvjetove, mnogo njih na kratkoj grančici. Sunce odozgo činilo je neke latice skoro prozirnim, ali moja slikarska vještina nije bila, a ni danas nije na tom nivou da bih to mogao adekvatno prikazati. Slika je nastala 9. rujna ove godine.

Pored razine moje slikarske vještine, postoji i dodatan razlog zašto je naslikana ruža samo sjena žive ruže: pigmenti koje proizvodi cvijeće neki su od najživljih pigmenata u prirodi i ja boju ruže nisam mogao reproducirati koliko god miješao i dodavao. Sjetio sam se japanskih slikara koji su pigment cvijeća stvarali gnječenjem latica pa sam probao i to, ali me je količina latica koje bih morao zgnječiti zaustavila u toj nakani. Bolje je da one svijetle u svijetu nego na mom papiru.

Ruže su naravno vječna inspiracija slikarima. Majstor ruža bio je isti onaj "Rafael cvijeća", P. J. Redoute o kojem sam već pisao u postu o >> daliji. O ružama je Redoute objavio tro-volumnu zbirku Les Roses (1817 - 1824) koju možete pronaći npr. u >> Internet Archive (Vol I). Slika ispod prikazuje njegov rad. Na slici piše: Rosa Gallica Pontiana, Rosier du Pont., Imprimere de Reinond.

Ruža. Redoute.

Moju ilustraciju možete pogledati i u dvostrukoj rezoluciji, klikom na sliku koja je otvorila post ili >> klikom OVDJE.

<< Mali Bakićev bik Vodene vedute: Okićgrad >>

Zadnji put osvježeno: 26. rujna 2015. godine.