Zvijezde, 5. travnja 2015. godine

Zvijezda 3D

Svašta čovjeku pada na pamet dok šeta grobljem. Meni je u nedavnim šetnjama Mirogojem palo na pamet da zvijezda petokraka koju često vidim na nadgrobnim spomenicima nije "dobro definiran" poligon, odn. da se pojavljuje u mnogo varijacija. Potom sam, šetajući uz grobove Norberta Vebera, Vladimira Nazora, Josipa Kolumba, Ivice Račana, Ede Murtića ... razmišljao kako definirati petokraku i zaključio da je za to potreban samo jedan parametar - dubina "uvučenosti" krakova (vidi ispod).

Zvijezde petokrake

Danas sam se kratko poigrao tom idejom, čisto da se uvjerim da još nisam zaboravio kodirati u PovRayu, nakon što sam sam sebe iznenadio prisjećanjem na neke kompleksne davne radove ( >> klauster).

Trokrake zvijezde

Isti se algoritam može primijeniti i na zvijezde s drukčijim brojem krakova, npr. na trokrake zvijezde. Oblik u gornjem lijevom kutu na slici iznad podsjeća na Merdecesov logo.

Četverokrake zvijezde

U PovRAYu se ovakvi oblici mogu definirati u #macro rutinama. Moja brzinska macro rutina poziva se s brojem krakova zvijezde i parametrom uvučenosti (između 0 i 1).

Šesterokrake zvijezde

Objekti koji podsjećaju na zvjezdice vojnih činova su piramide - baza im se s visinom sužava u točku. U PovRAYu se to može postići uporabom #prism objekta s conic_sweep parametrom.

Sedmerokrake zvijezde

Wikipedia ima članak o >> zvjezdanim poligonima (star polygons), ali oni su očito samo podskup ovih "mojih".

Zvijezde
<< Dvorana slave: Klauster Hello Earth haiku >>

Zadnji put osvježeno: 7. travnja 2015. godine.